Joyzine.se


Intervju

Coca Carola

Coca Carola är aktuella med albumet "Feber" och jag ställde några frågor till Mårten Tolander, trumslagare i bandet. På följande rader avhandlas så väl historik som framtiden och tongångarna angående den nya plattan.

Det hela startade 1986, Mårten, Curre och Ostron bildade bandet och skulle göra sin första spelning på Pinkruset i hemstaden Åkersberga. Det uppstod lite panik när det skulle fixas affischer och bandet inte hade något namn. Curre kom med förslaget Varm Balle men det röstades ned av de övriga bandmedlemmarna som inte tyckte att det var särskilt lysande. Det enda alternativet som dök upp var Coca Carola och bandet tog det som sitt namn. Därmed var ett av Sveriges mest långlivade pop/punkband ett faktum.

Nästa år fyller Coca Carola 15 år och om man ser tillbaka i tiden har det hänt ganska mycket kring bandet. Dagens sättning är inte densamma som startade bandet 1986. 1991 kom gitarristen Winberg med och 1994 kastade originalbasisten Ostron in handduken. Han ersattes av Mellberg som är det senaste nytillskottet till orkestern.

Genom åren har bandet släppt en hel del plattor. De brukar sälja mellan 4000 och 2000 exemplar ungefär. Nuförtiden säljs de flesta i samband med bandets spelningar medan det inte går särskilt bra i skivbutikerna. Mellan åren 1993 och 1996 var det dock motsatt läge, då sålde skivorna bättre i affärerna. Följaktligen återfinns bandets två bäst säljande album i närheten av den tidsperioden. "Tigger och ber" släpptes 1992 och "Läckert" släpptes 1994. De två plattorna följs åt försäljningsmässigt även idag.

Plattorna
Mårten gillar de flesta av plattorna Coca Carola har släppt och har svårt att plocka ut någon favorit bland dem. "Dagar Kommer" innehåller många väldigt bra låtar enligt honom, men samtidigt finns det en hel del grejer han ogillar på den CDn. "Läckert" faller honom bättre på läppen. Den innehåller en hel del hitlåtar och har ett bra drag. Den andra försäljningstoppen "Tigger och ber" är en bra platta men bandet spelar lite stelt på den. Framförallt ogillar trummisen sin egen insats och menar att med några månader till i replokalen "hade det blivit en klassiker". Samlingen "Fem år till moped" släpptes i samband med att bandet fyllde tio år och Mårten tycker att det är en bra samling. Framförallt är det bra tryck i de nya låtarna som spelades in till den. Dessutom tycker han att omslaget är bandets bästa.

Den nya plattan heter som sagt "Feber" och i jämförelse med det föregående alstret "Så fel som bara vi kan ha" är den bättre. Tempot är förvisso ungefär det samma, utan några råsnabba melodier. Låtmaterialet sägs vara bättre och utöver det är det mer stämsång, körer och buller på det nya alstret. Som helhet är skivan jämnare än vad "Så fel som bara vi kan ha" var. Visserligen finns det skönhetsfläckar, bandet bestämde sig nämligen för att lite små spelfel inte spelade någon roll så länge det svängde, men slutresultatet sägs vara riktigt svängigt.

Bra kritik
Nuförtiden får bandet inte särskilt många recensioner i vanliga dagstidningar men de få recensioner de har sett av "Feber" har varit bra. Publik som hört av sig har också tyckt att det är en bra skiva. Annars är det inte oväntat "Läckert" som fått bäst kritik, bland annat skrev en skribent på Aftonbladet: "Coca Carola har aldrig varit bättre och jag hoppas att Paintball Boys blir en hit". Mårten har en teori om varför "Läckert" fick så bra kritik. Dels var de självklart en hel del lättrallade hits på plattan men samtidigt verkar det som om det var okej för journalister att gilla Coca Carola på den tiden. Det har blivit som en imagegrej, nu är Coca Carola inte lika inne längre och då kan man inte rosa dem. Trummisen tar Iron Maiden och AC/DC som exempel på liknande scenarion. För några år sedan var det ingen som brydde sig om dem men nu säger alla att de alltid gillat dem.

Det är inte särskilt svårt att lista ut att bandmedlemmarna matats med punk i yngre år när man hör deras musik. Mårten och Curre växte upp med den tidiga punken och det sitter kvar i deras hjärtan. Winberg och Mellberg är yngre och har lite andra förebilder, vilket gör sitt för att forma Coca Carolas musik. Bandet lyssnar mycket på traditionell rock i stil med AC/DC, Van Halen, Iggy Pop och Damned men också en hel del annat slinker ner, bland annat Fred Åkerström, Stefan Sundström och Public Enemy.

Djurgårdare
Coca Carola är det enda bandet som medverkat på samtliga "Definitivt 50 spänn"-samlingarna (9 stycken). Meningen med de skivorna är att visa upp aktuella grejer från de inblandade bolagen. Coca Carola har alltså haft sådan timing att de släppt plattor ungefär samtidigt som samlingarna släppts varenda gång. Enda gången det var lite tveksamt var när nummer 8 skulle släppas 1999. Tillslut var de ändå med trots att låten de ställde upp med var hämtad från hyllningsskivan till Djurgården som släpptes av BMG.

Det var Djurgårdens hejarklack Järnkaminerna som stod bakom plattan och Coca Carola ställde upp med nio (!) låtar. Plattan släpptes lagom i tid till den allsvenska fotbollspremiären. Curre är ett stort djurgårdsfans och Winberg har till och med säsongskort och går på många matcher. Mårten gick på en hel del matcher när han var liten och det är bara Mellberg som inte bryr sig om sport. Därför tedde det sig ganska naturligt att bandet var med på plattan. Det var fotbollssidan av idrottsföreningen som gjorde skivan. "Hockeysidan är lite för fin i kanten och vill inte ha så mycket med klackfolket att göra" meddelar Mårten, men fyller sedan i att det faktiskt spelades låtar från plattan i Globen under vårens ishockeyslutspel.

Ett av bandets roligaste spelningsminnen kommer från samarbetet med Järnkaminerna. I början av sommaren spelade de för fotbollsklacken klockan två på en söndagseftermiddag. Det var 700 personer som var där och de sjöng så högt att de nästan överröstade bandet. Ett annat roligt minne som Mårten tar upp är bandets första riktigt stora festivalspelning på Hultsfredfestivalen 1993. De skulle gå på som sista band klockan 02.00 den sista dagen och var väldigt nervösa för att det inte skulle komma någon och titta. Det var dock fullsmockat och alla röjde som dårar. Innan spelningen hade bandet dessutom levt riktigt festivalliv med camping och festande de första dagarna.

Coca Carola är ett ganska flitigt liveband och det brukar bli mellan 25 och 40 konserter per år. På Mårten verkar det som om de skulle vilja spela mer men de har familjer, jobb och diverse andra saker de måste ta sig an också. Bandet har varit på ett stort antal platser runt om i Sverige men de har inte besökt större orter som Östersund, Sundsvall och Gävle och dit skulle de gärna åka för ett gig.

15 års jubileum
Mårten är delägare i Beat Butchers - skivbolaget Coca Carola ligger på - och tycker självfallet att det är ett bra bolag. Men han kan inte neka till att det vore kul att ligga på ett stort bolag och få en stor budget till skivinspelningarna, turnéstöd och kunna göra en massa roliga reklamkampanjer. Bandet har dock aldrig fått något kontraktsförslag från något stort bolag och kommer nog inte att få det heller. Beat Butchers ligger på ett helt annat plan eftersom de inte har så mycket pengar. De försöker dock anordna julfester, galor för sina band och så vidare. De vill att banden ska känna varandra och hjälpas åt, och vem har sagt att man inte kan ha kul även om man är ett litet bolag?

Nästa år smäller det, då fyller bandet femton år och då ska de försöka hitta på något roligt. Med allt bandet har i bagaget under sin verksamhetstid kan vi nog vänta oss något lite extra. En annan kul grej är att det är några ryssar som vill sätta upp en liten turné med bandet. Går allt ihop bokningsmässigt kommer bandet alltså att dra iväg åt öst inom en ganska snar framtid. En liten sväng till Danmark finns också med i planerna. Coca Carola kommer visserligen aldrig sälja några skivor i de länderna men de tycker det vore väldigt kul att genomföra. Mårten påpekar att det är viktigt att göra lite annorlunda grejer så man inte ledsnar.

Har bandet inte ledsnat på 15 år har jag svårt att se att de skulle tröttna nu. Vi kan nog räkna med fler plattor från bandet i framtiden. Mårten avslutar med att uppmana alla att köpa det nya albumet "Feber" och dessutom att vara snälla mot varandra. Två riktigt bra råd.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Av: Mikael Mjörnberg 2000-10-10
Foto:
Hemsida: www.beatbutchers.se/cocas.htm

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner