Joyzine.se


Intervju

House Of Metal

Ifjol gjorde artister som Pain och Satyricon att det blev succé, i år hoppas arrangörerna bakom metalfestivalen House Of Metal i Umeå att det ska gå lika bra. Hårdrocks- publiken är ju trots allt trogen sin musik och i februari finns inga jättefestivaler att konkurrera med.

Det är ungefär en månad kvar tills House Of Metal går av stapeln på Folkets Hus i Umeå. Efter fjolårets succé var det inget snack om att det skulle bli en repris i år.
– Vi hoppas givetvis på succé i år också. Förhandssnacket visar i alla fall att folk är riktigt laddade och peppade. Dels har vi fått fler mail från utländska besökare som har hört talas om oss och vill komma i år och dels planeras det resor från alla delar av Sverige, berättar projektledaren Petra Edström.
Under två dagar kommer band (hittills är 18 stycken konfirmerade, se festivalens hemsida för komplett bandlista) att uppträda på sammanlagt fem scener.
– Fjolårets band och bokningsbolag var otroligt nöjda med arrangemanget och sådant sprider sig. Banden vill verkligen komma hit och de som är upptagna med andra spelningar eller inspelningar vill gärna boka in sig till 2009. Utländska band vet inte riktigt vad vi är än men det kommer!

Behov av metal i Norrland
Den här tiden på året är konkurrensen från andra stora aktörer heller inte särskilt stor. Förutsättningarna för en metalfestival norrut är med andra ord väldigt goda.
– Vi gör ju en inomhusfestival och då är det bara en fördel att köra när det inte pågår en massa sommarfestivaler samtidigt. Det är inte heller mycket annat som händer vid den här tiden.
– Hårdrockare är lojala och trogna sin musik. De åker gärna långt för att se sina band och det är väl trevligt om de inte alltid behöver åka jättelångt söderut, förklarar Edström med hänvisning till att de bästa och största metalfestivalerna är belägna en bit ner i Europa.
– Med tanke på responsen från både media och publik så tror jag att det finns ett stort behov av den här festivalen i Norrland.
Publiken som kom ifjol letade sig till Umeå så väl från södra Sverige som England och några stycken kom hela vägen från Japan. House Of Metal tycks ha en bra bredd på publikunderlaget.

Årets lineup
Årets lineup inhyser bland annat band som Scar Symmetry, Nocturnal Rites och Freedom Call, men Petra har helt andra favoriter bland de ansamlade artisterna.
– Personliga favoriter för mig är Meshuggah, som bara gör sex spelningar i Skandinavien innan de åker på USA/Canada-turné och får anses vara den stora headlinern, Candlemass och Sonic Syndicate.
– Jag tycker att vi har en spännande lineup i år också. Likheten med fjolåret är väl att vi försöker ha bredd på musiken och inte bara rikta in oss på en genre.
Med andra ord är det upplagt för succé i år igen.
– Stämningen på hårdrocksarrangemang är alltid extremt trevlig så det är verkligen kul att göra den här festen i Umeå, avslutar Edström.

Petra Edströms fem favoritkonserter från ifjol:
1. Satyricon - för deras härligt mörka stämning.
2. Pain - alldeles galet roligt att titta på. Mycket helikoperbangande.
3. Persuader - lokala hjältar som fyllde lokalen till bristningsgränsen.
4. Hardcore Superstar - gjorde turnéavslut med buller och bång.
5. Enter the Hunt - Christer är en grym sångare och frontfigur.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Av: Mikael Mjörnberg 2008-01-15
Foto: Nuclear Blast (Candlemass)
Hemsida: www.houseofmetal.se

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Larsa 37, 2009-06-04 15:51:37 (85.228.34.19)

När släpps biljetterna för 34,tusen,ton?

Grotesk Fläsk, 2008-01-16 12:37:19 (130.240.195.89)

Åker från Lule för att se tre band som inte nämdes; Naglfar, Unleashed och God Among Insects.

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner