Joyzine.se


Recension - Skiva

My Uncle The Wolf
S/t, 2008
Skivbolag: Cargo Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-05-18
Hemsida: www.myspace.com/myunclethewolf

Ökenrocken, visst kan den tendera att bli en aning monoton, men att dess frälsare skulle komma från New York och inte de sönderbrända slätterna i söder var det väl ingen som trodde? Om nu ökenrock är rätt ord att använda när vi snackar My Uncle The Wolf, dess debutalbum är nämligen en väldigt mångfacetterad historia.

Frälsare är förstås också att överdriva, men My Uncle The Wolf står för riktigt bra hårdrock. Med ett stabilt avstamp i stoner- och ökenrock ger sig New York-gänget ut på en musikalisk upptäcktsfärd som innefattar så väl grunge som progg och psykedelia. Feta gitarrmattor tillåts på sant öken manér breda ut sig och det svänger något ofantligt, men gruppen lägger till en extra dimension.

När det är som mest experimentellt är herrarna inne och rotar på områden dit Pink Floyd sökte sig under tunga drogrus. Det handlar om drömska gitarrer som vid en snabb lyssning låter aningen anspråkslösa, men som i en större kontext fyller ett viktigare syfte. My Uncle The Wolf luckrar upp sitt fläskiga ökensväng på det här sättet utan att det blir krystat. Starkt och imponerande.

I några mer grungiga stunder ger sig äppelsönerna in på Soundgardens domäner. Zac Hutton har en röst som när han använder sig av sin lugna sida inte är helt olik Chris Cornells (med ökentemat finns givetvis också en koppling till avsomnade Audioslave) och det skänker ytterligare en nivå till My Uncle The Wolfs utvecklade sound. Det är bullrigt och pårökt, men samtidigt väldigt genomtänkt.

Lägg till detta att Down-bekantingen Jimmy Bower suttit bakom producentspakarna och ni begriper digniteten av det här debutalbumet. Innovativ ökenrock görs visst bättre i NYC än i södern.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner