Joyzine.se


Fem korta

Skumdum

”Fem korta” frågor till Pierre Pettersson, sångare och basist i splitaktuella punkgänget Skumdum

Berätta om den musikaliska utveckling som Skumdum genomgått de senaste åren, från trallande folköls- punkare till mer internationellt ljudande, hur och varför blev det som det blivit?
Först och främst handlar det om att vi en dag sa: hur vill vi låta, vad vill vi göra och vart vill vi komma!? Sagt och gjort ställde vi oss i replokalen med inställningen att skriva låtar som "gamla skumdum" aldrig skulle ha skrivit. Eftersom Skumdum alltid varit skatepunk på svenska var det otroligt befriande att helt plötsligt repa ihop en rocklåt på engelska.

Sen var det dessutom så att jag efter "Det vi kan bäst" faktiskt började skriva ihop material till en ny skiva på svenska. Problemet var att jag lyckades med konststycket att skriva 14 låtar med text och allt på fyra dagar. Då insåg jag att det inte var någon utmaning längre...när man har skrivit 14 låtar (som dessutom var jävligt bra svensk trallpunk) och inte känner stolthet, glöd eller passion är det dags att göra nåt annat!

En splitskiva med Hero Of Our Time, hur kom det sig, varför just dem?
Ja det är egentligen en bra fråga. Jag och sångaren Danny har snackat via nätet i närmare sex år. De är tydligen en klan i Florida som snöat in på svensk skate och trall...hursomhelst så var anledningen att vi släppte en split att vi kunde utnyttja dem och deras kontakter i U.S plus kanske åka över och göra en turné samtidigt som de fick ut sitt namn i Europa. Att det blev just Hero Of Our Time var egentligen en slump. De frågade just när vi funderade på att spela in lite nytt. Det verkar vara fina killar. Förhoppningsvis ska vi väl kunna flyga över dem till schweden och göra en gemensam turné i vår.

Berätta om samarbetet med Junkyard, hur kommer det sig att de plötsligt släpper en platta?
Vi har varit sponsrade av Junkyard och Sweet Skateboards sedan de startade. Jag och Thomas som äger Junkyard har känt varandra sedan 1996. Senaste två åren har jag varit på honom om att de skulle starta ett skivbolag. Min åsikt var som så att om han ändå står och betalar för skivor, spons och reklam kan han väl lika gärna släppa skiten också. Han har dock inte haft tid eller ork så nu när vi startade Junkyard Entertainment så är det jag och en till kille som kommer att sköta all skivbolagsverksamhet. Jag tror att det kommer bli svinbra eftersom vi har skivbolag, skateboard, snowboard och street -distro på samma ställe. Allt hänger ju ihop nuförtiden...musik, skate, snowboard och häftiga kläder är ju så tätt sammanlänkat idag.

Vilka fem band skulle du allra helst se på en split tillsammans med Skumdum?
Hahaha....börjar med att säga att det är Pierre som pratar nu och inte Skumdum som band. Tror att Patrik och Chris kan hålla med om något av följande men inte alla.

Levellers - Mina största idoler sedan jag var 15 år. Dom kör sitt race och gör det jävligt bra utan att bli tråkiga.
Manu Chao - För att han äger världen.
Gogol Bordello - Vi gör bra musik. Dom är bra musik!
Flogging Molly - Ett grymt bra liveband som dessutom låter lika bra på skiva.
Turbonegro - Motivering överflödig.

Vad är din åsikt om den svenska punkscenen idag, är det viktigt för ett band att söka sig utanför om det ska hända något?
Jag tycker att den svenska livescenen idag är en tragedi. Punken är absolut inget undantag. För att ta Skellefteå som exempel: Vi har över 100 band i denna stad. Av dessa är det cirka fem procent som ens tar sig utanför länsgränsen och spelar. Band idag verkar tro att myspace, last.fm med flera ska göra jobbet åt dem. Vad ingen fattar är att när man spelar live och träffar andra band, fans, arrangörer och får nya intryck gör man ju samtidigt en oslagbar reklam för sitt band. För 10-12 år sedan gick det att göra en två veckors turné i Skandinavien. Idag är jag glad om vi lyckas få ihop onsdag-lördag! Om vi ska specificera punken så är jag faktiskt inte så insatt. Vi har så jävla mycket med Skumdum och enda gångerna jag faktiskt lyssnar på svensk musik är när vi turnerar och spelar live. Vet inte om det är internetutbudet som gör att jag har svårare för att fastna för något idag eller om det är jag som blivit kräsnare...

Mitt enda tips till punkband idag är att spela live, spela live, spela live och spela live...Skit i att lägga upp varje replokalsdemo på myspace och åk ut och spela istället. Om det så måste kosta några tusen så är det ju å andra sidan pengar man skulle ha sprättat på krogen istället.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Av: Mikael Mjörnberg 2009-01-15
Foto: Skumdum
Hemsida: myspace.com/skumdum

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Folke, 2009-01-19 20:37:56 (212.214.214.192)

Riktigt bra band!

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner