Joyzine.se


Krönika

Sa du Pink Floyd, Göran?

Som deadhead har jag mer än en gång hört taskiga kommentarer som alla mer eller mindre, direkt eller indirekt, syftar på Grateful Dead som ett knarkrelaterat band.
Jag ska inte påstå att droger, framförallt psykedeliska sådana, inte var en del av Dead-scenen, men för mig är det ändå ett annat band som tar flummarnas pris.
Ja, givetvis Pink Floyd. Brassrökarnas kompromisslösa älsklingar.

Kanske inte riktigt, men visst är det så att den som vill utge sig för att vara ”flummare” ofta slänger in Pink Floyd i sin lista på band som diggas. Det är ett vanligt förekommande fenomen, inte minst bland ungdomar. Men även äldre, som vill få sagt att de minsann mekat några holkar i sina dagar utan att faktiskt säga så rakt ut, brukar köra med samma upplägg.
Därför höjer jag genast på ögonbrynen när Göran Hägglund sitter i radion och gaggar om att han lyssnar på Pink Floyd(!). Ensam att undra är jag inte heller och jag har diskuterat saken med andra förbryllade som frågar sig detsamma.

Vad för något med Pink Floyd kan denna kristdemokratiska partiledare sitta hemma och lyssna på? Och så var det, det här med brasset.
Dagen efter en diskussion om detta dyker ingen mindre än Göran Hägglund upp på DN:s familjesidor i ett stort och färgglatt personporträtt där han återigen uppger att han lyssnar på Pink Floyd.
Åter till diskussionsbordet. Vad vill Göran ha sagt med detta? Att han lyssnar på Pink Floyd? Men hur då? Frågorna är många och hopar sig snabbt. Är han en av de som vill påvisa att han faktiskt suttit där i soffan hemma hos Janne, kollat på The Wall på burken och med bruna fingertoppar tänt, puffat och passat vidare pipan. Eller vill han säga att han sitter hemma och lyssnar på ”Dark Side of the Moon” efter att ha kört en vända med bongen under köksfläkten när frugan gått och kojsat.
”Dark Side of the Moon” som väl dessutom knappast kan tolkas som ett slag för den kristna högern.
Det hela är minst sagt förbryllande, även om man tänker sig att Göran faktiskt skulle lyssna utan att fjutta på.

Det är dessutom något som blir otänkbart när man får höra att det är en av de sju partiledarna som aldrig äter semlor, eftersom han vet att lasternas summa är konstant och har valt att inte slösa bort något av sin kvot på semlor. Han genomgår nämligen en strikt bantningskur som varken tillåter bröd eller mandelmassa. Ja, Göran alltså.
Föreningen Ture Sventons Vänner undrar tillsammans med DN:s namn och nytt-redaktion vilka andra laster som ingår i Hägglunds kvot. Så även jag, men genom att lägga ihop de till synes ett och ett får jag en bild av Göran som med ett stort haschflin och brunkladdiga fingrar är på väg att äntra kylskåpet för att förtära veckans kvot av godsaker. För att sedan återgå till soffan, hörlurarna och Pink Floyd.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Carl Potvin Johansson 2009-02-28

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Nino, 2009-03-02 14:12:38 (90.224.106.19)

Jag måste bara fråga om du är allvarlig med den här krönikan eller om du på något sätt försöker skämta? Album som "Dark side of the moon" sträcker sig långt över några gränser av kategoriserade typer av människor. Det är ett av världens bästa album och bara för att en del individer som gillar att röka på kanske droppar det i sin samling av favorit musik(vilket väldigt väldigt många gör om Grateful Dead också. Tror faktiskt inte jag träffat någon hobby-rökare som inte fullkomligt älskat "Dark Star") Bara för att Göran kanske inte alltid möter en stor del av musikkunniga människors politiska idéer så kanske det är så att han bara verkligen älskar riktigt bra musik utan en tanke på knark?

forschan, 2009-02-28 20:39:59 (83.209.43.112)

jo rätt på pengarna! Umma Gumma? Pass me that axe eugene ...

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner