Joyzine.se


Intervju

Fairfest

Festival- klimatet i Sverige har, trots en ilsken lågkonjunktur, förmodligen inte varit bättre på många, många år. Efter fjolårets stabila sommar där flera tunga festivaler etablerade sig ordentligt har de festivaltokiga mer att välja på än någonsin och nu finns det dessutom ett gott alternativ för dem som vill starta tidigt: Fairfest i Vänersborg.

Redan den elfte april slår Idrottshuset i den lilla västgötska staden upp sina portar och bjuder in till årets första riktiga festival nere i söder.
- Att festivalen är en liten utstickare för att värma upp med festival redan i april är ju säreget, konstaterar Oskar Duberg som står bakom arrangemanget. Fairfest gjorde ett första trevande försök redan ifjol med lyckat resultat och förhoppningen är att de precis som så många andra nu ska ha satt sig på kartan på riktigt.
- Fjolåret var en succé, vi arbetade extremt hårt för att få upp Fairfest från noll till en respekterad festival och vi lyckades verkligen. Ordet har spridit sig om den nya inomhusfestivalen Fairfest, konstaterar Duberg.

Plockepinn
Upplägget känns igen från många av de stora sommar- festivalerna, det är lite plockepinn som gäller bland artisterna och många olika stilar finns representerade i lineupen som i år bland annat ståtar med namn som Markus Krunegård, Organism 12, Marit Bergman och Chemical Vocation.
- Vi gillar att sprida ut oss över lite olika genrer, men inte allt för långt ifrån varandra. Alla som kommer ska ha ett par band de verkligen gillar och kanske hitta ett par nya favoriter, berättar Duberg och konstaterar samtidigt att även om målgruppen är bred tycks det hittills som om ynglingar mellan 13 och 25 är dem som verkar mest intresserade.
- Det är väl så att vi ofta bokar band som har anknytning till den målgruppen.

Välgörenhet
Två saker skiljer Fairfest från många av festivalkonkurrenterna. De skänker allt eventuellt överskott till välgörenhet och evenemanget är drogfritt. De två sakerna hänger på sätt och vis ihop.
- Det känns lämpligt av en välgörenhetsfestival att vara drogfri, menar Duberg, men det finns även andra aspekter.
- Att det är drogfritt underlättar hela säkerhetsproceduren. Det innebär att det är lättare för oss att genomföra det hela. När man tillför alkohol krävs det större påbrå, fler vakter och poliser och blir givetvis mer problem.

Kanske Coldplay?
- Vi har ett stort mål, att gynna andra, eftersom vårt eventuella överskott går till välgörenhet, förklarar Duberg, men tillåts han drömma lite finns det förstås andra saker han skulle vilja se på Vänersborgs lilla festival.
- Vi växer mer och mer hela tiden, för varje år. Om ett par år kanske det är vi som bokar Coldplay, myser han.
Och tankarna inför årets festival?
- Vi ska leverera en proffsig och vacker festival som man kommer att komma ihåg. Vi satsar mycket på magi och har därför en del akustiska framträdanden. Till exempel Marit Bergman som ska framföra sin show enbart med en flygel. Wow!

Klara band hittills: Sonic Syndicate, Marit Bergman, Markus Krunegård, Organism 12, Blindside, Lasse Lindh, Ison & Fille, Late Night Venture, Obliq, Herbrightskies, Adept, Chemical Vocation, Marissa Burns Trey, Affordable Hybrid, Pickadoll, The Berndt, Leopard Ladys

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Av: Mikael Mjörnberg 2009-03-13
Foto: fairfest.se (Adept & Blindside)
Hemsida: www.fairfest.se

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner