Joyzine.se


Recension - Skiva

Swashbuckle
Back to the noose, 2009
Skivbolag: Nuclear Blast
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2009-08-09
Hemsida: www.swashbuckle.info

Jag kan rakt av köpa att det är helfestligt att samtidigt som man klär ut sig till pirater kalla sin musik för ”In Yar Face Metal”. Samtidigt är det förstås ganska kul att byta ut de klassiska ”ough”-skriken i början av metallåtar mot utdragna ”yaaaar”. Men utöver det? Nej, annat än det rent lyteskomiska är New Jerseys piratrio Swashbuckle inget annat än ett vrak som borde fått ligga kvar på botten.

Där skotska piratensemblen Alestorm satsar på det bombastiskt storslagna och de klämkäcka melodierna backade av druckna körer vill Swashbuckle hålla det lite mer basic, vara lite råare och tilltala en aningen annan publik. Utan att för den sakens skull framhäva Alestorm som något särskilt lyssningsvärt måste det understrykas att de vinner piratkampen överlägset. ”Back to the noose” är nämligen mest ansträngande.

I grunden lirar Swashbuckle thrash. Det finns kopplingar till så väl Slayer som Anthrax i den här piratbrygden, men de är inga vidare musiker och heller inte några särskilt lyckade låtskrivare. Följaktligen tenderar en stor del av materialet att falla in i sur punk. Då hjälper det inte det minsta att små akustiska piratserenader vävs in mellan låtarna. Och de kraxande spokenwordpartier (som dessutom är klyschigare än klyschigast) som petats in är knappast ett försäljningsargument på den positiva sidan.

Saken är tyvärr den att hade det inte varit för det hypade (av vilken anledning kan man verkligen fråga sig) pirattemat hade bolagsjätten Nuclear Blast inte velat ta i den här trion med tång. Rock'n'Rolf och hans Running Wild har ständigt (med rätta) betraktats med skepsis utanför den mest inbitna skaran nördar och jag kan inte begripa varför de här sunkpiraterna inte möter samma öde.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Dåre, 2009-08-19 08:28:04 (85.119.130.10)

Märkligt betyg med tanke på sågningen. En 2:a betyder ju "godkänt". För övrigt är "aningen annan" inkorrekt svenska.

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner