Joyzine.se


Recension - Live

Miike Snow
Babel, Malmö
2009-11-26
Av: Anton Wedding
Publicerad: 2009-11-28
Hemsida: www.miikesnow.co.uk

När Miike Snow äntrar scenen iklädda vita masker kan man både se, höra och känna den entusiastiska publikens förväntningar. Konstellationen som består av de redan etablerade svenska producenterna Bloodshy & Avant och den amerikanske sångaren Andrew Wyatt (live har de också hjälp av tre extramedlemmar) har släppt ett av årets mest omtalade debutalbum och singeln Animal har spelats flitigt i radion. Att Babel är fyllt till bristningsgränsen av både folk och förväntningar är därför inte särskilt förvånande.

De inleder med låten Burial och gör det så bra att det går rysningar längs min ryggrad. Det är vackert, snyggt och fullt av undertryckt energi som bygger upp till ett utmärkt outro. Till andra låten åker de vita maskerna av men nivån på musiken bibehålls. Publiken dansar, trängs, skriker och sjunger med och när Miike Snow spelar Animal är allsången så påtaglig att det är svårt att höra Andrew Wyatts sång. Plötsligt känns det lilla Babel mer som en stor arena än som en vanlig klubbscen. Rent musikaliskt är det klockrent även om ljudet inte alltid är det bästa. Det är ösigt och svängigt och bandet lyckas verkligen få igång publiken där de står på scenen och diggar bakom sina synthar och pads, gör rundgångar med gitarren och skruvar ihop arpeggion och mullriga ljudmattor.

Tillsammans med inledande Burial är den bästa låten Plastic Jungle, en obehagligt klaustrofobisk låt som gör sig utmärkt live. Mitt i låten kastar sig sångaren ut i publiken för att surfa runt lite på de uppsträckta armarna innan han förs tillbaka till scenen. Tyvärr tappar spelningen lite när de spelar Stans Soleil som jag tycker är en av de tråkigare låtarna från skivan. Nivån höjs igen till nästa låt som också blir den sista och avslutningen är både tung och mäktig men lyckas inte riktigt bära upp lika bra som när de varit som bäst under kvällen.

När Miike Snow går av scenen har de spelat åtta låtar vilket känns lite kort. Framförallt eftersom jag saknar ett par av skivans bästa låtar. Trots det har de bjudit på en fantastisk konsert som i sina bästa stunder varit så bra att den lyckats överträffa de höga förväntningarna.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Årets bästa skivor 2009
Bli aldrig som oss, bli värre
Miike Snow (2010-07-16)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner