Joyzine.se


Recension - Skiva

This Misery Garden
Another Great Day on Earth, 2009
Skivbolag: ProgRock Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2009-12-20
Hemsida: www.thismiserygarden.com

Pain Of Salvation släppte för några år sedan ”Scarsick” där de experimenterade hejvilt och rörde sig långt utanför sitt progressiva metalsound och efter nyår ställer de upp i Melodifestivalen. Jag tillhör själv skaran av lyssnare som tycker det är friskt att band vidgar sina vyer och välkomnar experiment som dem som försiggick på ”Scarsick”. Men samtidigt har jag full förståelse för att många fans har svårt att tolerera den riktning Daniel Gildenlöw plötsligt styrt sin orkester i och undrar vad sjutton det är som händer.

För de konservativa lyssnare som vill att Pain Of Salvation ska vara just ett progressivt metalband och inte accepterar en massa trams kan This Misery Garden vara något att istället vända sig till. Orkestern från Genève står nämligen för mycket av det som kännetecknade Pain Of Salvation innan det stora rampljusets tid kom.

”Another Great Day on Earth” låter väldigt stor och mogen för att vara en debutansträngning. Ljudet är krispigt och tungt på ett sätt som får det att låta lyxigt. Låtmaterialet sätts hela tiden i första rummet och arrangemangen är smakfulla. This Misery Garden blir aldrig mer än lättsamt progressiva vilket innebär att ingen enskild musiker är större än själva skivan eller någon enstaka låt. Det ger ett enhetligt intryck.

Pain Of Salvation-kopplingen finns ofrånkomligt där, men det går heller inte att blunda för att Tool varit en stor inspirationskälla för den här orkestern. När det är som vassast är This Misery Garden alldeles utomordentliga. Lyssna bara på Vermilion River! Tyvärr drabbas de som de debutanter de är av lite hybris och håller på alldeles för länge. Ingen progressiv metalskiva har någonsin mått bra av för lång speltid och för många låtar. Det gör inte ”Another Great Day on Earth” heller och mot slutet blir det lite väl jämntjockt. Vägen dit fram kantas dock av tjusigt hantverk, det kan ingen ta ifrån de här herrarna.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner