Joyzine.se


Recension - Skiva

Renskalla Session
No 1, 2009
Skivbolag: Renskalla Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2010-01-31
Hemsida: www.renskallarecords.com

Så här tio år in på det nya millenniumet lever vi i en tid av hets och stress som bara tycks eskalera för var dag som går. Det gäller även konsumerandet av musik. I och med internets intåg i folkhemmen har allt förstås blivit oerhört mycket lättare för både musiker och lyssnare. Tillgängligheten är större, men lugnet i fåtöljen tillsammans med en genomtänkt LP har försvunnit till förmån för en slit och släng-mentalitet där musikfiler hamnar i papperskorgen lika snabbt som de tankats ner från iTunes. Det är stress deluxe och ingenting tillåts blomma ut och växa så sakteliga. Det ska bara vara mer, mer, mer och nytt,nytt, nytt i ett hiskeligt tempo.

Renskalla Session låter hälsa att de skiter i vilket. Världen och musikhanteringen får se ut som den vill, de tänker ändå bjuda på kontemplation. ”No 1”, första plattan ut på nystartade Renskalla Records, är som en liten oas. En stund av tillbakalutat vacker popmusik som inte bryr sig om vad som pågår runt omkring och som definitivt inte tänker låta sig påverkas av samhällsutvecklingen. Det är skönt. Det är vackert. Det är förvånansvärt bra.

Duon Erik Mossnelid och Tony Naima (honom minns ni för hans känslosamma poptolkningar av metalgänget Dismember här om året) gör egentligen inget utöver det vanliga. De slår sig ner och spelar lugna, lätt sorgbeslöjade, popmelodier med pianot som huvudfundament för att sedan brodera ut låtarna med diverse pyntande instrument. Det är inget märkvärdigt med låtarna, men de framförs med så mycket känsla och ett så ärligt uppsåt att det är omöjligt att inte låta sig beröras.

Sådana här skivor behövs som en motvikt till det glättiga konsumtionssamhälle som satt klorna även i vårt sätt att lyssna på musik. Kontemplation bör belönas rikligt.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner