Joyzine.se


Recension - Skiva

Gorgoroth
Ad majorem sathanas gloriam, 2006
Skivbolag: Regain Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2006-08-08
Hemsida: www.gorgoroth.org

Det är riktigt så man kan höra den rituella misshandeln (ja ni trodde väl inte för en sekund på en recension utan omnämnande av norrbaggarnas problem att hålla sig inom lagens ramar?). När musiken på ”Ad Majorem Sathanas Gloriam” ljuder är det inte alls svårt att förstå att Gorgoroths sångare Gaahl sitter fängslad för ett våldsbrott av obehagligare art. Det är ren och skär ondska som strömmar ur högtalarna.

Det är möjligt att vetskapen om bandets våldsamma tendenser (gitarristen Infernus stod för inte så länge sedan åtalad för gruppvåldtäkt och skrämmer i en mycket läsvärd artikel i senaste Slavestate, #18, skiten ur sin intervjuare) gör att musiken känns mer äkta. Men faktum kvarstår. Norrmännen skapar på den här skivan stämningar som är långt ifrån snälla.

Det handlar om vindsnabb black metal, där Gaahls ondskefullt förvridna röst leder bisvärmsriffen raka vägen mot helvetet. Gorgoroth går dock inte i samma fälla som många av sina genretrogna landsmän och strandar på enkelspårigt rens. Utan att ta så mycket som en enda inställsam eller lättillgänglig ton lyckas orkestern skapa dynamik. Ibland plockar de ner tempot och låter tunga baskaggar diktera villkoren. Men den isande känslan finns hela tiden där.

På trumpallen gör Frost (Satyricon, 1349) ett sessioninhopp och det betyder självklart perfektion. Hans bastanta grund gör det möjligt för övriga musikanter att botanisera fritt i musikaliskt land. Och hela tiden hittar de fram till de elakaste av riff och sångslingor. Det kvittar hur brett jag försöker tänka, jag slutar ändå ständigt vid ordet ondska.

Det är självklart ett positivt omdöme i en genre som black metal. Där många sataniska gäng lätt blir skrattretande i sina försök att vara farliga känns Gorgoroth faktiskt trovärdiga. Det är med en smygande känsla av obehag jag gång efter annan avnjuter ”Ad Majorem Sathanas Gloriam”. Dock en skön sådan.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Gorgoroth (2008-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner