Joyzine.se


Fem korta

Nilla Nielsen

Fem korta frågor till sångerskan Nilla Nielsen som inte bara brinner för musik utan även för en bättre värld...

Nilla NielsenDu har kommit hela vägen till ett fjärde fullängdsalbum, hur beskriver du den röda tråden i din musikaliska karriär?
Den röda tråden i min musik är... ett brinnande hjärta, innerlighet och texter som betyder något. I min musikaliska karriär är den detsamma... att jag alltid följt mitt hjärta, gjort musik som jag känt för och skrivit om saker som är viktiga för mig. Låtarna har redan funnits där och bara måste komma ut... jag skriver av mig om allt från kärlek och personliga relationer till politiska texter om världen, samhället, miljöproblem och orättvisor. Jag står för det jag tror på och den jag är.

Jag startade mitt eget lilla skivbolag Gecko Music där jag producerar och ger ut min musik. Mitt mål med mitt liv har alltid varit att följa mina drömmar och mitt hjärta och jag försöker leva mitt liv så gott jag kan och göra något gott med det jag gör, min musik. Jag har spelat på många välgörenhetsevemenang och skänkt min musik till välgörenhetsprojekt, film och så vidare. Musiken eller Nilla som artist är inget jag går in i som en roll, den är den naturlig del av mitt liv och den jag är.

...och vad möter då lyssnarna på "Higher Ground"?
Ett sound som förhoppningsvis uppfattas som charmigt, nära och levande. Man hör fortfarande att det är Nilla Nielsen, eller rättare sagt så kanske jag ännu tydligare utvecklat mitt eget sound eftersom jag inte bara skrivit och producerat utan också spelat det mesta på skivan. Det är naket och nära akustiskt i vissa låtar medan en del låtar fått ett lite eget poppigare pianobaserat sound. Det svenska vemodet i mix med den amerikanska historieberättande traditionen...en slags modern akustisk hippie/singer/songwriter, svårt att beskriva musik med ord eller hur.

Låtarna på senaste skivan handlar nog oftare om personliga relationer än på mina tre tidigare album. men två av låtarna; Hymn For Orangutan och The UFO Song har starka budskap om medlidande och tar politisk ståndpunkt mot utnyttjande av försvarslösa. Vore väldigt kul att göra en animerad video till The UFO Song som är en riktig allegori. För första gången har jag inte bara skrivit och producerat mitt album själv, utan även mixat och mastrat, vilket jag är lite extra stolt över.

Du har ett stort samhällsengagemang, hur går det hand i hand med din musik? Har det alltid varit en drivkraft att säga något när du komponerar?
Ja, det har alltid varit en stor drivkraft när jag skriver. Jag har som sagt också spelat på många välgörenhetsevenemang och manifestationer för en bättre värld och förra året arrangerade jag "Systerfestivalen" mot trafficking. Ett tag när jag studerade i Göteborg var jag inne på att bli journalist eller marinbiolog. Nu skriver jag av mig i mina låtar. Det kanske kan tyckas pretentiöst att tro att man kan påverka världen med sin musik och jag är ju heller inte särskilt känd. Men jag tror på att vi kan förändra världen och att allt vi gör ger ringar på vattnet. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något och tillsammans kan det bli något fantastiskt.

För mig är det stort om jag nått ut till en individ, berört, påverkat, inspirerat på något sätt. Jag gör så gott jag kan med det jag gör och ibland måste man försöka känna att det är bra och att det räcker. För mig har det varit fantastiskt att få mail från människor som verkligen blivit berörda av min musik och mina texter och jag har bland annat spelat och talat på ungdomsmiljökonvent där jag verkligen känner att jag varit med och påverkat människor och framtiden. Jag har fått så stark och fin respons på musik och framträdanden jag gjort så jag känner för mig själv att jag uträttat något viktigt med mitt liv. Det är en skön känsla även om jag oftast känner att jag borde göra mer. Det brinner så starkt inom mig och ibland kan den där elden göra mig rastlös och frustrerad men det är kanske också det som gör mig produktiv.

Nilla NielsenHar några speciella händelser påverkat dig och ditt sätt att tänka kring livet och musiken?
Jag har otroligt mycket att tacka min mamma för, för all kärlek och stöd jag fått, hur hon har uppfostrat mig och hjälpt mig att följa mina drömmar. Det är jag evigt tacksam och lycklig för. Jag lärde mig också tidigt hur skört livet kan vara då jag förlorat många nära och jag tror att det tidigt gett mig en sund inställning till vad som verkligen är viktigt i livet.

För några år sedan hade jag också turen att överleva tsunamin i Thailand, vilket blev en traumatisk period i mitt liv av flera anledningar. Upplevelsen förändrade nog inte min inställning eller värderingar, däremot har det nog gjort mig ännu starkare mentalt på ett sätt. Jag kan tänka att klarade jag mig igenom det helvetet så klarar jag vad som helst. Små problem som en del människor klagar över kan jag tycka är extremt banala, även om man självklart inte alltid kan eller ska jämföra. Jag har också haft den stora turen att kunna resa och uppleva en hel del av världen och det har verkligen påverkat mig att se vilken misär och fattigdom det finns medan vi lever i överflöd. Det har också varit stort att möta människor i andra länder som inte äger någonting men ändå i många fall har ett rikare liv än en del i västvärlden och alltid möter en främling med värme och respekt oavsett vad. Nepals Himalaya var en fantastisk upplevelse på det sättet. Jag har svårt för att se hur en del lever i överflöd, överkonsumerar, slösar med jordens resurser och ytlighet när man värderar människor efter materiella saker, jobbet, bilen eller märket på kläderna.

Du är en stor djurvän, vilka fem djur skulle du allra helst vilja få chansen att komma närmare inpå och leva med i verkliga livet?
Åh får jag bara välja fem!? Hm...ja självklart måste ett val bli valar eller delfiner (ok, nu helgarderar jag mig lite där). Jag är ett riktigt vattendjur själv (fortfarande, trots tsunamin). Jag är enormt fascinerad av delfiner, så fantastiska djur... jag har haft den magiska upplevelsen att simma med delfiner bland annat i Australien. Att möta dem och känna energin och värmen de utstrålar var något helt enormt, en kontakt som inte riktigt går att beskriva i ord. Det glittrade i magen i flera dagar efteråt. Jag har ofta känt mig mer hemma i världen under ytan, särskilt när världen ovanför ibland känns så ond. Att få leva vid en strand och bli en i delfingänget där vore en dröm utan dess like. Jag skulle också väldigt gärna vilja simma med kaskelottvalar. Det har jag aldrig gjort.

Jag vill också gärna umgås mer med orangutanger. När jag var på Sumatra ville jag stanna där och arbeta på ett hjälpcenter men fick tyvärr inget tillstånd av myndigheterna. Nu stöttar jag Lone Nielsens arbete på Borneo, (som jag bland annat skrivit Hymn For Orangutan till) och min dröm är att åka dit och hälsa på och arbeta där någon gång. Jag har adopterat orangutangen Kesi och jag fick nyligen reda på att Lone döpt en nyinkommen unge till "Nilla" efter mig. Jag blev så rörd att jag grät.

Hajar och särskilt valhajar har jag också en stor fascination för. Jag träffade en man i somras på Mossagårdsfestivalen som sa att valhajen är mitt totemdjur och han har nog rätt. Jag har haft en helt magiskt upplevelse i ett möte med en valhaj utanför Phi Phi Islands i Thailand som ledde till att jag började kallas för "The Whaleshark Girl", och har simmat med valhajar vid fler tillfällen. Så vackra och hemlighetsfulla djur. Tigrar är jag också väldigt fascinerad av och jag är faktiskt född i Tigerns tecken så jag kanske har något särskilt band där...Skulle vara fantastiskt att få komma dem nära...Tyvärr är de liksom alla djur jag nämnt här, utrotningshotade, det är så sorgligt.

Och så bergsgorillor, surikater, pufferfiskar, snöleoparder... åh så många nya kompisar det finns att träffa!

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Av: Mikael Mjörnberg 2010-08-27
Foto: Jill Jarnsäter
Hemsida: www.nillanielsen.com

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Morgan Holmstrom, 2010-12-04 14:21:05 (189.82.210.167)

Underbar person, skont att se fler som henne. Charmig rost samt ett stort hjarta for sociala orattvisor i varlden.

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner