Joyzine.se


Recension - Skiva

Sofia Härdig
Little delight (CDs), 2006
Skivbolag: Filthy Records
Av: Christian Stenbacke
Publicerad: 2006-07-18
Hemsida: www.sofiahardigandtheneedles.com

Något av det första man försöker göra när man lyssnar på en artist man inte lyssnat på förut är att försöka bestämma vad det är man lyssnar på. Till viss mån omedvetet kanske, men absolut instinktivt, börjar man kategorisera och leta referenser långt bak i minnesbanken. I detta fall hotar det hela med att gå överstyr, det räcker nämligen en enda mening lämnar Sofia Härdigs läppar innan jag är klar med kategoriseringsprocessen.

Jag är en gammal entusiast av the One and Only: PJ Harvey, främst de tidigare plattorna, och till en början känner jag en stark misstänksamhet mot Little Delight, -är- det verkligen inte PJ Harvey som sjunger? Efter en mer noggrann och analytisk genomgång fastslår jag att så inte är fallet, men många av komponenterna som utgör PJ Harvey återfinns också i Sofia Härdigs något kalla och ödsliga musiklandskap.

Hade det bara varit sången jag hakat upp mig på hade jag nog kunnat tänka mig att vara något överseende, det är förvisso svårt att sjunga på något annat sätt än på det sätt man faktiskt sjunger, men även b-sidorna Getting Within och Nothing Can Save påminner otroligt mycket om ovannämnda, och redan uttjatade referens, PJ Harvey. Och tyvärr är det också en sämre variant av den gamla punkdrottningen.

Little Delight, med b-sidor, skulle just kunna vara b-sidor, eller bara bortvalt och bortglömt skräp, från någon av PJ Harveys mer experimentella perioder. Det finns ingen form av utveckling eller vilja att ta det hela ett steg längre i vilken riktning det nu kan tänkas. Så nej, all kudos till att hylla sina idoler och förebilder, men att helt kopiera dem och dessutom göra det sämre är inte något jag premierar.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Sofia Härdig
Joyzineåret: hallelujah
Sofia Härdig (2008-01-01)
Sofia Härdig (2012-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner