Joyzine.se


Recension - Skiva

Townes Van Zandt
Sunshine boy: The unheard studio sessions & demos, 2013
Skivbolag: Omnivore Recordings
Av: Jonatan Rosenberg
Publicerad: 2013-04-06
Hemsida: -

Steve Earle har många gånger uttalat sig om Townes Van Zandts storhet. ”Townes Van Zandt is the best songwriter in the world and I'll stand on Bob Dylan's coffee table in my cowboy boots and say that” lyder ett citat från honom och trots att jag är ett stort fan av Bob Dylan håller jag med Steve Earle. Det har varken före eller efter Townes Van Zandt funnits en bättre låtskrivare och han har komponerat några av de vackraste sånger som skrivits.

Att höra en ny skiva av Townes innehållandes demos och outgivet material kanske låter som någonting först och främst för redan invigda fans av Townes musik men jag tror att det här är en skiva som kan tilltala de flesta musikintresserade. Ljudkvalitén är oerhört bra och att höra Townes ensam med sin gitarr sjunga Highway kind med ett försiktigt vibrato på rösten får det att värka i hjärtat.

Det finns många höjdpunkter; versionen av Rolling Stones Dead flowers får originalet att fullkomligt blekna, demoversionen av Where I lead me har ett oemotståndligt gung och det är fint att höra You are not needed now spelas med en gitarr istället för ett piano.

Townes dog den 1 januari 1997 och orsaken sägs vara ett liv fyllt av droger och alkohol samt en allvarlig höftskada han vägrade behandla förrän det var försent. Med tanke på Townes livsstil känns raderna i Dead Flowers både uppriktiga och sorgliga när han sjunger: I'll be in my basement room, with a needle and a spoon and another girl to take my pain away.

Världen förlorade en låtskrivare, sångare och gitarrist utan motstycke men hans musik lever vidare.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner