Joyzine.se


Intervju

Bullet

Hell Hofer, Bullet

Smålands heavy metal-krigare Bullet håller fanan högt med nya skivan ”Highway Pirates”. En inspelning som bjuder på samma traditionella metalsound som sina föregångare trots att förutsättningarna sett en aning annorlunda ut den här gången.
– Jag har haft mina tvivel under vägen, det måste jag erkänna, säger sångaren Dag ”Hell” Hofer.

Det har blivit dags för en ny skiva och den store mannen med den vassa rösten är nöjd.
– Jag har fan ingen aning om vad jag hade gjort om jag inte pysslat med musik, om det finns något annat som jag hade orkat med, konstaterar han.
Dag ”Hell” Hofer, som för dagen dragit på sig en retlig förkylning med tillhörande hosta vilken han oroar sig för ska förstöra giget på det stundande releasepartyt, är trevlig och rak. Han tar sig tid att tänka efter innan han talar och svarar ofta i ganska korta men koncisa ordalag, hela tiden på klingande småländska.
Konstigt vore väl annars, Bullet lirar heavy metal sprungen ur den småländska myllan.
– Ingen av oss i bandet har bott i någon storstad. Den största är väl Växjö och det är en håla det med egentligen, det går ju inte att räkna som någon metropol direkt. Vi är lantisar. Det man kan göra här är att spela heavy metal eller i alla fall spela musik, konstaterar sångaren som själv bor en bit ut på landet utanför tätorterna.
Lantisar eller inte, med tredje given ”Highway Pirates” hoppas gruppen ta ännu ett stort kliv ut i världen längs den stig som de krattat med föregångarna ”Heading For The Top” (2006) och ”Bite The Bullet” (2008). Allting är, som sig bör, sig likt soundmässigt på nya skivan, men förutsättningarna har trots detta sett lite annorlunda ut den här gången.

Bullet”Jag har haft mina tvivel”
För egentligen första gången i karriären har Bullet nämligen komponerat en platta som omvärlden kan tänkas ha någon form av förväntningar på. När de debuterade var de ett helt okänt gäng musikanter och även om fanskaran växt en aning lagom till ”Bite The Bullet” är det först nu som en större massa har koll på orkestern och förväntar sig en skiva av bästa märke. ”Hell” menar dock att sådana förväntningar inte har bekommit gruppen särskilt mycket.
– Förväntningarna från oss själva har nog varit högre än de någonsin kan bli från någon annan, vi har inte tänkt så jättemycket på vad andra kommer tycka, säger han analytiskt.
– Varenda skiva måste ju bli den bästa om man menar allvar med musiken. Det är ju helt möjligt för ett band att släppa en skiva som man tycker att ”ah det här blev ju lite sämre än förra men vi kör i alla fall”, utan det måste ju vara att det är det bästa vi har gjort än så länge.
Själva arbetet med skivan har pågått i si så där ett år och inte varit helt lätt.
– Det blev jävligt bra tillslut, men jag har haft mina tvivel under vägen, det måste jag erkänna.
Vad är det du har tvivlat på då?
– Om det är riktigt stenhårt, som det måste vara.

Flyt hela tiden
Stenhårt eller inte är upp till lyssnaren att bedöma, men alla som fattade tycke för Bullet i samband med de tidigare skivsläppen kommer att tycka minst lika bra om ”Highway Pirates”. ”Hell” sammanfattar det hela ganska klockrent:
– Det känns viktigt att göra riktigt jävla bra oldschool heavy metal, det känns ju viktigare än att göra något nytänkande, det får andra göra.
– Om man ska försöka göra någonting som passar publiken för tillfället, inte de fansen man vill åt utan det som går bäst på radio och så där. Då vet du att nästa år då finns det ju hundra andra band som också försöker exakt samma sak och då är det jävligt lätt att bli bortglömd och dessutom har man tappat de riktiga fansen som kanske gillade det man höll på med från början.
En anledning till att Bullet inte blivit en av de där dagsländorna utan istället sakta men säkert växt kan kanske rent av vara att man inte tummat en centimeter på sin nostalgiska och benhårda inställning till sin musik.
– Vi har haft otrolig tur, eller det kanske lite har att göra med vårt arbete också förstås, men för varenda år så har det ju hänt något stort hela tiden. Det är nog också viktigt att det inte dalar tillbaka som det gör för många, att de får åka med på en stor förbandsturné men så händer det ingenting i två år efter det. Så vi har haft lite flyt hela tiden och det är jävligt skönt.

BulletHelt rätt skiva
Bullet vårdar sitt heavy metal-arv ömt, något som till en början kunde vara lite svårt att se för folk som hängde upp sig på att bandets sound inte var originellt eller dess lek med klyschor.
– Men nu har det blivit lite snällare och det är så att folk tar musiken på ett helt annat allvar nu när det ändå har blivit så att den spelats lite på P3 och det har visat sig att en del tycker om den i alla fall, konstaterar sångaren.
Han menar att man inte får ta alla poser, lädret och de tydliga heavy metal-klyschorna för allvarligt.
– Man måste ju kunna ta det med en liten nypa salt, annars försvinner ju hela det tuffa och roliga med det. Om man ska vara hårdast och tuffast i världen jämt, då blir man ju bara fjompig.
– Nu tror jag folk har börjat fatta, men från början så var det ju säkert folk som kanske...alltså ofta, speciellt förr, tror jag folk undrade vad det var för jävla pajasar när vi gick upp på scenen, men sen brukade det inte ta mer än tre låtar tills de hade ändrat sig och headbangade och var med istället.
Det handlar kort och gott om heavy metal.
– Alltså vill man leta upp något helt nytt och lyssna på en ny genre och någonting som är helt nytänk från början till slut, då är det kanske inte vår skiva du ska köpa, så är det ju. Men vill man ha riktigt skön heavy metal att lyssna till på förfesten när man dricker öl, då är det ju absolut exakt den skivan du ska köpa, skrockar Dag ”Hell” Hofer och återgår till att kurera sin röst inför fredagens releaseparty.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Av: Mikael Mjörnberg 2011-02-03
Foto: Fredrik Etoall
Hemsida: www.bulletrock.com

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner