Joyzine.se


Recension - Skiva

Anna von Hausswolff
Ceremony, 2012
Skivbolag: Kning Disk
Av: Jesper Robild
Publicerad: 2012-07-31
Hemsida: www.annavonhausswolff.com

När jag läser namnet Anna von Hausswolff plockar min hjärna automatiskt upp en musikencyklopedi och placerar in henne mellan Anna Järvinen och Anna Ternheim. Jag skakar av mig fördomsmössan, sätter igång ”Ceremony” och blir ändå ganska chockad. De i stort sett instrumentala öppningsspåren Epitaph Of Theodor och Deathbed är en sammanlagt 14 minuter lång droneorgasm som är helt olikt någonting jag hört något svensk band framföra.

Bara efter en genomlyssning vill varenda minut ha en personlig beskrivning. Varje låt är en resa ur vilken det växer fram sinnesupplevelser snarare än traditionella associationer, och det är inte något man stöter på varje dag. Goodbye målar upp öppna landskap med hjälp av omslagets mörka orgelpipor, Liturgy of Light låter som en jazzklubbsnatt under vatten och Sova är på något sätt en filmisk upplevelse som faktisk får mig att tänka på Tolkien. Allting under en slöja av Annas röst som, precis som de flesta lagt märke till, mycket riktigt låter som Kate Bush.

Det här är med största sannolikhet inte musik för alla. Men för de som älskar experimenterande och nyskapande är ”Ceremony” ett måste att undersöka. Förmågan att låta musik passera gränsen mellan sammansättning av melodier och takter till någonting som snarare påminner om något helt annat kulturellt medium är sällsynt. Hur töntigt och new age-flummigt det än låter – köp skivan, lägg er i sängen och testa vad som händer just er!

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Anna von Hausswolff
Arvikafestivalen 2010
Anna von Hausswolff (2010-07-15)
Anna von Hausswolff (2010-07-03)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner