Joyzine.se


Recension - Skiva

Ghost
Infestissumam, 2013
Skivbolag: Loma Vista Recordings
Av: Jonatan Rosenberg
Publicerad: 2013-04-11
Hemsida: ghost-official.com

Delvis är debuten lika briljant som många hävdade när den släpptes men flera låtar tycker jag känns upprepande och överflödiga. Frågan är ifall ”Opus Eponymous” skulle fått lika mycket uppmärksamhet om inte Ghost hade burit sin spektakulära utstyrsel på scen och ifall inte James Hetfield från Metallica lovordat det svenska bandet innan Metallicas spelning på Ullevi för två år sedan.  

Uppmärksamheten känns dock nu, vid släppet av den andra skivan, mer än befogad. Ghost har utvecklats enormt sedan första skivan och från att ha varit ett lovande band är de nu ett metal-band utan motstycke. Att kalla Ghost för metal känns förresten som en grov förenkling, Ghost går inte att placera i ett fack utan gör någonting högst originellt.  

På ”Infestissumam” har orgeln fått ta större plats istället för de riffande gitarrerna som stod i centrum på debuten. Låtarna på nya skivan känns dessutom mer genomtänkta, melodiska, och mörkare än tidigare vilket det finns många exempel på. Inledande titelspåret får mig att rysa av välbehag efter bara några sekunder och gitarrerna i Ghuleh/Zombie Queen är så vackra att mina ord inte räcker till.  

Det finns några svagare låtar som drar ner betyget men överlag har Ghost lyckats göra en av årets hittills mest angelägna skivor. Lyssna själv på avslutande allsången i Monstrance Clock där raden ”Come together for Lucifer’s son” upprepas av en mäktig kör. Om det här är satans musik så förstår jag hans popularitet.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Depressive Art
STHLM Fields 2014
The Ghost Inside (2012-01-01)
I Am Ghost (2008-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner