Joyzine.se


Krönika

Tunga giganter som headline på Bråvalla?Spekulationer. Kan man annat än älska den här tiden på året när spekulationerna kring festivalbokningar börja ta fart på allvar? Än så länge är det tyst kring gigantiska Bråvalla, men FKP Scorpio lär ha något stort i görningen.

Att det börjar lacka mot jul och inte en enda bokning ännu är släppt till vad som var fjolårets största festivalsuccé (i alla fall publikt med 51 590 besökare) i Sverige någonsin, Bråvallafestivalen, är lite märkligt. Man bör väl kunna vänta sig att det plaskar till snart och att biljetterna blir stekheta julklappar i många säckar.

Men efter fjolårssuccén, vad kan festivalen kunna tänkas ställa på scenerna till sommaren? Faktum är ju att man måste presentera något väldigt mastigt om man ska kunna växa (vilket man ju aviserat att man vill) och toppa sommarens storsuccé.

Så vad för mastigt finns på vägarna? Ni som intensivt följer vad som bokas till festivalerna runt om i Europa är naturligtvis väl medvetna om att kvartetten Metallica, Kings Of Leon, Linkin Park och Iron Maiden kommer befinna sig på de europeiska vägarna under juni månad och att samtliga till exempel är bokade till Rock am Ring i Tyskland. Att något av de där gängen även kommer att göra en exklusiv landning på Bråvallas landningsbana känns ganska troligt. Kings of Leon har ju exempelvis figurerat flitigt i förhandssnacket redan.

Riktar vi blickarna mot FKP Scorpio-arrangerade festivalen Northside i Danmark presenterade de alldeles nyligen Queens Of The Stone Age och Franz Ferdinand som klara för arrangemanget. Att FKP Scorpio jobbar med att boka samma artister till sina olika evenemang i olika länder är inget nytt och således uppstår naturligtvis spekulationen.

Visst har det tidigare varit så att Northside och likaledes FKP Scorpio-arrangerade Hultsfred i större utsträckning delat på bokningar, men än så länge har inga planer tillkännagivits för Hultsfred (som ju numera ligger i Stockholm) och både Queen Of The Stone Age och Franz Ferdinand är akter som skulle kunna funka minst lika bra på Bråvalla. För att då inte tala om The National som också nyligen adderades till Northsides uppställning.

Ännu mer intressant är det kanske att titta på Scorpios arrangemang på hemmaplan i det germanska riket, jag tänker naturligtvis på SouthSide och Hurricane. Festivaler som under fjolårets succésommar delade så väl headline- som mindre bokningar med just Bråvalla.

Där har bokningsarbetet framskridit ganska långt med prominenta akter som Arcade Fire, Volbeat (som mycket väl skulle kunna bli en favorit i repris), Dropkick Murphy's, Interpol, Flogging Molly, Bring Me The Horizon, Belle & Sebastian (som ju ställde in sitt Bråvalla-gig ifjol) och The Asteroids Galaxy Tour på affischen. Att några ur den ensemblen även kommer presenteras som klara för Bråvalla ser jag som en självklarhet.

Dessutom har ju ett vagt och obekräftat rykte om Tool figurerat tidigare. Med andra ord: det finns väldigt mycket att spekulera omkring när det kommer till Bråvallafestivalen andra sommaren.

Snart, snart kommer vi säkerligen få en första försmak på vad som väntar på konsertfesten nästa sommar.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Mikael Mjörnberg 2013-11-27

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner