Joyzine.se


Recension - Skiva

Beatsteaks
Limbo Messiah, 2007
Skivbolag: Warner
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2007-10-02
Hemsida: www.beatsteaks.org

Fräscht ettriga Foo Fighters-riff, en spattighet värdig The Hives, rena punkutbrott som hämtade från Black Flag, ett smart refrängsinne i samma skola som Mando Diao, rent av småporrig svennesoul a la Eric Gadd. Så kan det uppenbarligen gå när fotbolls-VM är intressantare än att skriva musik.

Tanken var från början att tyska Beatsteaks skulle skriva den här skivan samtidigt som världsmästerskapet i fotboll pågick precis runt knuten. Men som de germaner de är utövade läderkulan en större dragningskraft än instrumenten. Inte mycket blev gjort. Så här i efterhand ska vi vara glada över det, då det säkerligen satt sin prägel på vad som tillslut kommit att bli ”Limbo Messiah”.

I skrift kan gängets musik tyckas väl splittrad och infallsrik. Så är det inte alls. I grunden lirar Beatsteaks välsvarvad rockmusik med ett skönt Queens Of The Stone Age-gung som de sedan sockrar med ovan nämnda referenser. Ingen låt är den andra lik, men samtidigt faller alla kompositioner ändå i samma fack. Det är väl egentligen bara Eric Gadd-gnälliga She was great som avviker helt och hållet.

Som bäst gillar jag Cut off the top, en funksvängig bit som Red Hot Chili Peppers skulle ha kunnat skriva någonstans mellan ”Blood Sugar Sex Magik” och ”One Hot Minute”, men faktum är att hela ”Limbo Messiah” fungerar utomordentligt. Tyskarna har ett skönt driv och en uppfinningsrikedom i sin rockmusik som imponerar. Att skivan klätts i en läckert tung produktion skadar knappast. Jag antar att vi ska tacka elva tyska bollsparkande gentlemän för att Beatsteaks tog så mycket tid på sig att samla ihop fräscha idéer.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner