Joyzine.se


Recension - Skiva

V/A
Rogue's gallery - pirate ballads, sea songs & chanteys, 2006
Skivbolag: Anti
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2006-09-19
Hemsida: -

Nick Cave, Bryan Ferry, Sting, Rufus Wainwright, Bono, Lucinda Williams, Ed Harcourt och Lou Reed. Det är bara ett litet urval av besättningen på “Rogue’s Gallery – Pirate Ballads, Sea Songs & Chanteys”. Med andra ord skulle den här samlingen med tolkningar av pirat- och havsrelaterade sånger kunna vara helt fantastisk. Men så är sannerligen inte fallet.

Piraterna vi möter på ”Rogue’s Gallery” har inga sablar utan viftar med teskedar, deras krus är fyllda med prippsblå lättöl och istället för att kidnappa oskyldiga kvinnor ber de dem snällt att gå hem och lägga sig så de slipper uppleva hur rövarna säger elaka ord som mes och fjant till deras män. Det är så slätstruken och i många fall riktigt dålig musik att jag inte kan annat än tycka synd om dem som blodlystet köper detta i förhoppning om en stunds potent sjörövargapande.

Det finns två typer av tolkningar på dubbelsamlingen (som fullständigt tar musten ur lyssnaren med sina 43 spår). Dels de slappa balladerna som inte säger någonting. Dels de spår där artisterna medelst körer och spexig ljudbild (som mest låter irländsk pub) försökt skapa någon form av piratkänsla. I majoriteten av dessa melodier blir det mest pinsamt. Det skulle väl vara Van Dyke Parks version av Greenland Whale Fisheries som är undantaget. Vad du än förväntar dig av ”Rogue’s Gallery” kan jag garantera att det inte är vad du kommer få.

Hypen av Pirates of the Carribean-filmerna (jo visst står Johnny Depp och Gore Verbinski som executive producers för samlingen) tycks ha tagit ett osunt grepp om nöjesindustrin. Att så här många skickliga artister låtit sig övertygas till att göra så här pass fantasilösa pirattolkningar tyder inte på annat. Vill ni ha kvar er bild av att pirater faktiskt var ganska oborstade hårdingar som söp, stal och gav upphov till intressanta hyllnings- eller protestsånger gör ni bäst i att snabbt glömma den här långtråka sörjan.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Julspecial 2009
V/A (2002-01-01)
V/A (2008-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner