Joyzine.se


Intervju

Rövsvett

Bara att döpa sitt band till Rövsvett är värt ett kulturpris och att sedan fortsätta i den humoristiska andan är guld värt. Här berättar Löken allt du någonsin velat veta om bandet, dess skivor och medlemmarnas inställning till kaffe.

- Hata kan man göra genom musiken, men i det verkliga livet behövs mer kärlek. Folk respekterar inte varandra och man ska vara rädd om vänskapen. Egentligen är det Lökens sista ord men de är så fina att det känns rätt att öppna med dem. För musikanten har ju rätt i varenda ord han säger och Rövsvett är bandet som visar att man kan vara allvarlig trots att humorn alltid finns i bakfickan.

Det är inte många band som lyckats hålla ihop i över tio år men Rövsvett hör till undantagen. Bandet tog sina första staplande steg redan 1983. Frank, Rylle, Jerker och Löken hade lyssnat en hel del på amerikansk hardcore och beslutet att starta ett band var ganska självklart. Under de första fem åren hade det Tranåsstationerade bandet varken replokal eller instrument utan lånade allt de behövde, men spela skulle de.

Plattorna
Idag, ett antal år senare med fyra CD-skivor, en CD-singel, en split-LP, fyra EPs, en split-EP och en kassett i bagaget, är spelglädjen fortfarande lika stor och bandets sättning har inte förändrats särskilt mycket. Pirre anslöt till gruppen i början av 1995. Han hade spelat tillsammans med Rylle i diverse metalband under 80-talet och kände därför medlemmarna i gruppen. Rylle lämnade dock Rövsvett under hösten 1996 och Frank valde också att hoppa av, dock inte förrän till sommaren 1998. På sensommaren samma år kom Nicke med i Rövsvett och sedan dess har inga förändringar gjorts i line-upen. Löken låter meddela att det för tillfället fungerar väldigt bra.

Tittar man i Rövsvetts bakkatalog lägger man genast märke till namnet på en av skivorna de släppt - "Den falske kakaoinspektören". Varifrån har bandet fått ett så skumt namn? Löken berättar:
- Det är taget från "Privatdetektiven Kant" av Alexandersson/De Geer som även gjort "Tårtan", "Tvätten" med flera. Bilden på omslaget hittade han när han gick på grafisk skola och Rövsvett köpte rättigheterna till den. Med den bilden var det en självklarhet att ta namnet "Den falske kakaoinspektören" till skivan. Det är dock inte denna skiva som sålt mest. Den titeln tar plattan "Fatal Farts" som har sålt mellan 3000 och 3500 exemplar hem. Annars brukar bandets plattor sälja mellan 1000 och 1500 ex.

Precis som för de flesta andra punk och hardcoreorkestrar är det lätt att räkna skivrecensionerna i dagspressen. Då är det betydligt vanligare med recensioner i fanzines och där brukar det allt som oftast vara positiva ord som skrivs om Rövsvett. Löken verkar inte vara allt för nedstämd över att gruppen sällan recenseras i de större tidningarna.
- Vem vill bli recenserad och nedskriven? En gång var vi med i Aftonbladet och självklart skrev de ner oss, berättar han. Dagspressen brukar inte ha något gott öga till skramliga punkinspelningar. Det är möjligt att Rövsvett skulle få sälja fler plattor om de blev recenserade i de stora tidningarna, men sådant kan man aldrig veta. Som det är idag säljer gruppen inte särskilt mycket över huvud taget, skrattar Löken.

Blowjob på scen
Musik ska upplevas live och när jag frågar om några spännande liveminnen nämner Löken flera gig under åttiotalet, bland annat i Köpenhamn, Oslo och på Hultsfredfestivalen. Men det bästa minnet kommer från 1996 då bandet spelade på Bollnäspunken. - När vi bar upp instrumenten på scen stod det två punkare i mohikaner där och höll på med en blowjob, det händer bara på punkspelningar, punk as fuck!

Bandet inspireras av mycket äldre hardcore från andra sidan Atlanten. Löken nämner band som Poison Idea, Minor Threat och Black Flag när han talar om Rövsvetts inspirationskällor. När det gäller hans egna favoriter meddelar han att amerikansk hardcore mellan åren 1981 och 1986 är det bästa som finns. Dag Nasty, All och D.O.A spelas ofta hemma hos basisten.

Man kan ju fråga sig om Rövsvett spelar för att nå ut med något budskap eller om de ställer sig på scen enbart för att det är roligt.
- Givetvis spelar man för att det är kul, vem eller vilket band har förändrat nåt? Vi har åsikter men humorn finns även där! berättar intervjuoffret och det är lätt att förstå vad han menar. Det räcker med att lyssna på de kaffedrickande smålänningarnas texter för att få sig en rolig stund. Det där kaffet återkommer om och om igen när Löken berättar och det är uppenbarligen så att bandet inte skulle överleva utan det.
- Lev väl och njut av en god kopp kaffe till Rövsvetts musik, uppmanar Löken och frågan är vilket han skulle välja om han bara fick göra det ena.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Av: Mikael Mjörnberg 2000-10-10
Foto:
Hemsida: www.rovsvett.com

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner