Joyzine.se


Recension - Live

Promoe & Spider Dogs
Siesta!, Hässleholm
2009-05-30
Av: Alexander Hellgren
Publicerad: 2009-06-03
Hemsida: myspace.com/promoe

Västeråsaren Mårten Edh, alias Promoe, har samlat en rejäl publik i den gassande eftermiddagssolen. Inte konstigt, eftersom han är en av Sveriges bästa rappare. Men jag misstänker att radiohiten Svennebanan har del i antalet personer framför scenen. På nya plattan ”Kråksången” har han bytt engelska mot svenska, vilket han behärskar precis lika bra och varför egentligen ta omvägen via ett annat språk? Det blir mer direkt på modersmålet, tycker jag i de flesta fall.

På Siesta serverar Promoe tillsammans med Spider Dogs reggaedränkt hiphop, föga oväntat men likväl passande. Det är det nya materialet och den svenska lyriken som dominerar spelningen, med snygga musikaliska lån från andra grupper som exempelvis Hip hop av Dead Prez. Alltså, refrängen ”It’s bigger than hip hop” blir här ”Det är större än hip hop”. Gamla Looptroop-dängan Botaniska vinner inget större gehör hos publiken som på grund av värmen mest ligger ner i gräset. Men för mig som växt upp med låten är den fortfarande fantastisk och ännu bättre så här, live med organiskt band.

Att Promoe, uppbackad av ett band som inte gör det krångligare än det behöver vara, är en av Sveriges finest känns givet. Han lyckas, vilket långt ifrån alla gör, att behandla stora och svåra frågor utan att bli platt och utan att trovärdigheten rubbas. Han vänder sig mot överkonsumtion, finansgirighet och miljöförstöring, utan att framstå som en moralkärring. Vi bjuds på perfekt musik för en lördagseftermiddag i gräset, men texterna som är så centrala hade vunnit på att framföras inför en mindre seg publik. Det känns att klockan inte är så mycket, för större engagemang än så här vet jag att Promoe kan uppbåda. Det är helt enkelt fel tid för agitation just nu.

Men så kommer Svennebanan och det stora flertalet som nyss satt och lapade sol är uppe på benen, hoppar och dansar. Riktigt svennebananigt alltså. Synd att den låten är det lystmäte som många kommit för. De efterföljande låtarna körs inför en glesnande publik. Inte ens Ring snuten väcker reaktioner hos en nu nöjd och belåten publik. Looptroop-kamraten Supreme dyker upp för ett fortsatt medley av äldre låtar, där Jag sköt Palme, These walls don’t lie och en knäckande Long arm of the law vinner tillbaka intresset hos åhörarna. Men nej, det här är inte Promoes bästa dag. Spelningen värmer mer än solen, men bara när de i den här texten nämnda låtarna körs. Det är självklart trist att det ska krävas gamla paradnummer för att det ska tända till ordentligt, för Promoe är alltid bra på scen och har en grym närvaro. Men ”Kråksången” är jag tyvärr inte så mycket mer sugen på att lyssna igenom efter det här.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Siestafestivalen 2009

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Anna, 2009-06-13 22:39:57 (213.185.28.58)

synd dock att man med en precis nysläppt skiva trots allt måste spela gammalt för att tillsfredställa sin publik

Tobbe, 2009-06-03 14:51:07 (78.70.73.77)

Håller med dig på det mesta här, men jag var faktiskt en av dom som satt ner och softade. MEN diggar promoe som fan, bästa var ju när han och supreme drog dom gamla låtarna :)

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner