Joyzine.se


Recension - Skiva

Noonakai
All my journeys (CDs), 2006
Skivbolag: Red Feather Records
Av: Christian Stenbacke
Publicerad: 2006-09-05
Hemsida: www.noonakai.com

Ibland när du tittar upp mot natthimlen ser du inget speciellt alls. Ibland ser du precis allt. En gnistrande natthimmel, fylld av kallt månljus och ljusstrålar från avlägsna stjärnor. En natthimmel fylld av en djup och mörk rymd, tidsrymd, vars gränser vi aldrig kan ana, inte ens förstå. En natthimmel fylld av liv i form av flygplan och satelliter. En tyst nattpromenad tillsammans med inget annat än himlavalvet självt, så känns det när jag lyssnar på Noonakai och All My Journeys.

Initialt kommer jag att tänka på Ben Gibbard (Death Cab For Cutie) och hans geniala sidoprojekt The Postal Service. Frågan är om inte det senare överglänser det tidigare, en diskussion väl värd att ta, men kanske inte just här. Den inledande drömska orgeln och det samplade trummandet i All My Journeys påminner till en början väldigt mycket om hur Gibbard brukar bygga upp sina låtar. Men istället för att, som i fallet med the Postal Service, låta ljudbilden evolvera och broderas ut satsar Noonakai på enformighet och knappt märkbar variation. Vilket i sig inte behöver vara så tokigt, inte så länge det görs med snygg finess. För att dra ytterligare en parallell till The Postal Service (och Death Cab for Cutie med för den delen) så har Noonakai lyckats hitta en riktigt vass sångare. Eller sångerska i det här fallet.

Karen Pirie är den pusselbit som lägger klart hela pusslet. Hennes sensuella, på gränsen till bräckliga, stämma skickar ut små ord som först flyter ihop till meningar för att sedan sväva iväg över natthimlen. Tänk er en Paola utan allt det där glättiga. Kör man dessutom den här typen av musik i lurar, när man bara vill komma bort och iväg från allt och alla, och helst på natten, har jag svårt att komma på något som kan vara mycket bättre. Det är så nära en utanförkroppenupplevelse man kan komma.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner