Joyzine.se


Recension - Demo

Mäbe
Promo 2006
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2006-11-14
Hemsida: www.mabe.nu

Det finns vissa artister i demofloran som alltid framkallar ett extra intresse och nyfikenhet när deras inspelningar dyker upp i postboxen. Musikanter som jag fått privilegiet att följa genom åren och som alltid visat sig stå för kvalitet. Mäbe är precis en sådan artist. Det vore lögn att säga något annat än att en Mäbe-inspelning för med sig höga förväntningar.

Inte heller med ”Promo 2006” gör Strömstad-sonen sin lyssnare besviken. Den dystra rocken sitter precis där vi vant oss vid att Mäbe smiskar in den och Thåström-sången är härligt intakt. Alla hjärtans dag är så mitt i prick att den skulle kunna vara lyft direkt från en – hypotetisk – pigg uppföljare till ”Mannen som blev en gris” (som ni vet blev det vackert akustiskt mörker istället). Det har gått så långt att jag vill att Mäbe ska låta som Thåström. Han framstår inte längre som någon kopia, utan som en jämlike.

Mäbe och kompbandet D vackra folket gör sin suggestiva rock alldeles utmärkt, enligt sina egenhändigt satta ramar. Men ”Promo 2006” bjuder även på en smula utveckling. De försöker sig på en regelrätt ångestballad i Väntrum. Den är en god bit på väg, men Mäbe har en bit kvar till den kvalitet han håller i det övriga materialet. Hans balladformat blir lite enahanda. I Bortom alla förbud är det precis tvärtom. Mäbe passerar gränsen till hårdrock och gör det så klockrent att man inte kan annat än älska låten. Det är hårt, intensivt och med en väldigt medryckande refräng. Briljant.

Jag börjar misstänka att Mäbe är lite kräsen. Med så här stark rock på svenska tycks det som en omöjlighet att inget bolag skulle lockas av att signa honom. Men han kanske väntar på exakt rätt erbjudande? Argumentet att intressenterna skulle skrämmas av att Mäbe framstår allt för mycket som en Thåström-klon håller inte längre. Han står numera stadigt på egna ben och jag väntar ivrigt på nästa påhälsning i postboxen.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Vilken är den bästa jullåten?
Mäbe
Mäbe (2013-01-01)
Mäbe (2010-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner