Joyzine.se


Recension - Live

David And The Citizens
Herrgårn, Linköping
2006-09-28
Av: Christian Stenbacke
Publicerad: 2006-10-03
Hemsida: www.davidandthecitizens.com

David and the Citizens. En genial bokning. Gruppen med en av Sveriges mest lojala fanskaror. Herrgårn är smockfull och utsåld sedan länge. Ändå är jag fruktansvärt irriterad när jag anländer svettig som en gris efter världens kanske längsta, och snabbaste, cykeltur. Min intervju med bandet blev inte riktigt som jag tänkt mig. Mer om det någon annan gång.

Från början var jag inte alls ett David and the Citizens-fan. Ingen av de två förgående fullängdarna eller epsläppen har satt något egentligt spår. Men med nya skivan ”Stop The Tape! Stop The Tape!” har förutsättningarna förändrats radikalt, redan nu aspirerar alstret på att kvala in på en topplacerig på årsbästalistan. Spelningen ikväll kan bara inte misslyckas. Och det gör den givetvis inte heller. David and the Citizens är i sitt verkliga esse och publiken är inte långsam att hänga på.

Först ut är den goa A Heart & A Hand & The Love For A Band och redan där är jag fast. Vilken energi! Vilken intensitet! Alltiallomannen Magnus Bjerkert flyger och studsar omkring, bassisten Conny Fridh kör mer på groove och fältherren David Fridlund hittar raspet i rösten. Allt distinkt och propert uppbackat av nya slagmannen John Bjerkert. David and the Citizens tar ett ordentligt stryptag om hjärtat som de inte släpper förens sista tonen klingar ut.

Det finns förvisso ett par partier som är mindre bra, märk väl ordvalet mindre bra, framförallt då tempot trappas ner ett par pinnhål och den akustiska gitarren kommer fram. Och den där trumpeten, jag vet att många hävdar att det är den som är själva grejen, men jag hör till dem som inte gråter blod över att blåset fått en mindre betydelse i det nyskrivna materialet. Fast egentligen har detta ingen större betydelse, dessa partier glöms bort snabbare än snabbast när bandet släpper loss vidunderlåtar som nya Oblivion och 48h. Basgången i What If Nobody Would Catch Us? är en killer.

Självklart dyker det upp lite gamla “hits” också, det skulle bli ett smärre upplopp om inte Song Against Life spelades. Och visst finns det en poäng med Now She Sleeps In A Box In The Good Soil Of Denmark. Men faktum kvarstår, ”nya” David and the Citizens slår den ”gamla” versionen med hästlängder, såväl på skiva som i liveformat.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Årets bästa skivor 2006
David And The Citizens

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner