Joyzine.se


Krönika

Traditionell hårdrock

Jag har börjat märka trenden att krönikorna i alla möjliga tidningar blir gnälligare och gnälligare. Visst har krönikor alltid varit ganska ilskna och mest påpekat dåliga saker men den senaste tiden tycker jag att det blivit mer pessimistiskt än tidigare. Jag tänker följa trenden med den här krönikan för även jag tycker om att vara ilsken, tyken och påpeka fel för folk, innerst inne är nog alla ganska elaka.

Jag tillhör släktet som gillar musik som det är liv i och musik som byggs upp på mastiga trummor och tjutande gitarrer är otroligt livfull. Nu är det dock så att mycket av den gnisslande och vibrerande musik som forslas ut på marknaden (och har forslats ut på marknaden de senaste 25 åren) håller förbluffande dålig klass. Finns det egentligen något tråkigare än traditionell hårdrock?

AC/DC är ett ypperligt exempel på hur hårdrock är när den är som sämst, riff som är intetsägande och en sångare som tjuter som om han fått stämbanden utryckta av en stor grizzleybjörn. Någon klass måste det vara på kalaset och i många av hårdrocksbanden är de enda ingredienserna substanslösa melodier som låter som om de vore skapade i Tyskland (ett av världshistoriens sämsta hårdrocksband, Running Wild, kommer just från det germanska riket). All den sprudlande energi som kan finnas i kraftigt distad musik förstörs av de gamla hårdrocksidolerna. Det är möjligt att den här sortens musik var otroligt häftig när den slog igenom men nu är den inget annat än könlös och de flesta så kallade hårdrockare verkar inte förstå att marknaden är mättad.

Idealen som följer med de riktiga hårdrockarna är heller inte något att se upp till. De flesta tänker säkerligen på hårdrock som män i långa frisyrer som använder sina gitarrer som penisförlängare och det är en ganska bra bild.

Nu har jag givit er min bild av hur musiken är, det vill säga intetsägande och tråkig, om jag var ni skulle jag nu undra hur jag kan påstå mig vara en vän av hård och brötig musik. Det är en väldigt relevant frågeställning. Det jag nu har klankat ner på är den traditionella hårdrocken som hämtar influenser från plumpar som AC/DC och Manowar. Det finns självklart hårdrock som är bra även om det är ganska sällsynt. Däremot finns det många olika musikstilar som är en vidareutveckling av hårdrock och dem hyllar jag helhjärtat. Metal, hardcore och thrash är tre stilar som fört hårdrocken flera dimensioner längre och gjort livet som rockfantast till ett himmelrike.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Mikael Mjörnberg 2000-10-10

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner