Joyzine.se


Recension - Skiva

Coca Carola
Fem år till moped, 1996
Skivbolag: Beat Butchers
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2000-01-01
Hemsida: www.beatbutchers.se/cocas.htm

Coca Carola är för många ett okänt band och om jag talar om följande för er blir ni säkert förvånade. "Fem år till moped" är Coca Carolas tio års jubileumsplatta. Har jag rätt när jag gissar att ni tänker "Oh, fy fan har de funnits så länge utan att jag hört talas om dem?". Tänkte väl nästan det.

Samlingsplattor brukar kunna bli riktigt bra om banden funnits länge och arbetat gediget, det här är inget undantag. 23 låtar är inpackade på denna utgåva och Curre och grabbarna ger järnet redan från början. Plattan inleds nämligen med härliga punkdängan Dansa med mig som dock är kort men ack så bra.

Texterna brukar ju vara välskrivna i punklåtar och vad det gäller Coca Carola är det inget undantag. De har så väl budskap som humor och konstateranden. Den härliga låten Fyra år som bygger på sköna gitarrer och en engagerad sånginsats av Curre handlar om en man som hamnat i fängelse. Ifrån Inget som kanske rent av är plattans bästa spår har också en text som tål att lyssna till. Låten Döda dej som drar åt pophållet har en tragikomisk text om en försupen man som blir dödad.

Melodierna är klockrena och refrängerna sätter sig på hjärnan precis som de ska göra när de är riktigt bra. Coca Carola är mycket bra musiker och det här med låtskrivande är de väldigt bra på men de har också gjort en hel del härliga covers. Låten som på plattan kallas för Samborombon är en enorm tempohöjning av en känd låt vid namn Karmencita.

Totalt ska det sägas att Coca Carolas blandning av tung punk, skön rock och något smörig pop imponerar starkt på mig och frågan är om de inte legat med på listorna om de legat på ett större bolag. De krossar ju tillexempel en sådan grabb som Patrik Isaksson med hästlängder. Det här är en mycket bra skiva och låttiteln Jag föddes naken, 1965 är en av de fränaste titlarna i Sverige någonsin.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Coca Carola
Coca Carola (2004-01-01)
Coca Carola (2002-08-02)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner