Joyzine.se


Fem korta

Tired Tape Machine

Fem korta frågor till Petter Lindhagen, mannen bakom mystiskt lunkande instrumentalprojektet Tired Tape Machine...

Tired Tape Machine, vad är så speciellt med kassettband och gamla bandspelare att man döper sitt musikaliska projekt efter det?
Bill Callahan, som förut gjorde musik under namnet Smog, släppte en egengjord kassett i början av 90-talet som hette ”Tired Tape Machine 1”. Jag fastnade för namnet, dels för att det låter snyggt och dels för att jag tycker att det beskriver min musik ganska bra, den låter lite som en trött bandspelare.

Du gick från mer traditionell singer/songwriter till rent instrumental musik, vad ledde fram till den utvecklingen?
Jag insåg att jag gjorde musik som jag själv inte skulle lyssna på, jag tyckte den var lite för tråkig. Jag har heller aldrig varit särskilt bra på att skriva texter så jag prövade att göra lite instrumental musik och kände mig helt plötsligt mycket friare i mitt skapande. Jag var inte längre fast i nån sorts popmall. Jag kände själv att det jag gjorde var så mycket bättre än det jag hade gjort innan.

Hur kom det sig att dina låtar hamnade på soundtracket till dokumentärfilmen "Hälsningar från skogen"? Har du fler filmiska ambitioner med din musik?
Mattias Nilsson som driver skivbolaget Kning Disk var musikansvarig för den filmen, vi hade fått kontakt via myspace och på den vägen var det. Jag har egentligen inga ambitioner att skriva filmmusik men många brukar säga att min musik är väldigt stämningsskapande och skulle passa till det.

Visuellt och bildmässigt tycks du ha valt en gammaldags framtoning, på vilket sätt harmonierar den med musiken på "Somewhere Safe"?
Omslaget till skivan är taget av en gammal släkting till mig. Jag gillar bilden då den är väldigt fin men på nåt sätt också lite skrämmande. Lite som min musik kanske. Jag lyssnade också ganska mycket på gammal musik under den perioden jag gjorde skivan, vilket kanske hörs mest på den sista låten Ghosts in the Machine.

Vilka fem band ur musikhistorien gör/gjorde musik som låter som klippt och skuren för kassettband?
1. Det självklara första valet är Daniel Johnston vars hemmainspelade kassetter från 80-talet verkligen lever upp till sitt rykte som lo-fi kultrykte. Stundvis helt fantastiskt men ibland lite väl låg kvalitet ljudmässigt.
2. 1900 som släpptes förra året och för övrigt har ganska mycket gemensamt med min musik. Skivan är inspelad på en gammal tandbergbandspelare från 60-talet och den skulle nog passa alldeles utmärkt på en kassett som skulle ge den rätta analoga känslan.
3. Public Enemy. Vad kan passa bättre på kassett än klassisk 80-talship-hop? Min storebror hade en kassett med dem när jag var liten, jag återupptäckte dem för några år sedan.
4. Tidiga Smog, som jag nämnde tidigare, spelade också in på kassettbandspelare och var en pionjär för lo-fi-rörelsen. Passar bra på kassett när det är inspelat på kassett så klart.
5. Misophone. Ett tvåmannaband från Bristol som jag också känner ganska mycket gemenskap med musikaliskt. Deras musik skulle passa fint på kassett.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Av: Mikael Mjörnberg 2009-09-26
Foto:
Hemsida: myspace.com/tiredtapemachine

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner