Joyzine.se


Recension - Live

M.I.A
Way Out West, Göteborg
2010-08-13
Av: Moræa Myrgren
Publicerad: 2010-08-18
Hemsida: www.miauk.com

M.I.A är brutal. Hon är definitionen av cool. Nej förresten, cool räcker inte, hon är hänsynslös i sin självsäkerhet och kaxiga uppenbarelse. Hennes hus-DJ peppar upp publiken i femton minuter med tunga klubbbeats, det låter som om M.I.A laddar ett helt infanteri bakom scenen. När hon äntligen gör entré är det inte mindre maffigt. Klädd i en militärinspirerad jätterock, knarkiga solbrillor med marijuanablad och en chockrosa skjorta öppnar hon med hiten Xr2. Publiken exploderar och att dansa är oundvikligt.

M.I.A. är något nytt, en skarp provocerande projektil rakt in i framtiden. Hon är inte rädd för att öppna nya musikaliska dörrar och peppra världen med obegripliga, fantastiska kompositioner utanför alla genregränser.

Trots en lite ojämn och stundtals småfalsk sånginsats är detta, för mig, det bästa Way Out West erbjuder i år. Att Maya Arulpragasam, som är det riktiga namnet på M.I.A., är en allkonstnär blir helt uppenbart på scen. Makalösa ljusinstallationer, en fet videoshow, tre körsångare klädda i XXXO-burka (av niqabsnitt om någon är intresserad) och en spastisk dansare är bara några de saker M.I.A. bjuder på under sin fullkomligt kaotiska föreställning.

Även hennes 18-åriga skyddsling Rye Rye som hon själv signat hänger med på ett gäng spår. Mot slutet av konserten, passande nog under låten Born Free, står M.I.A. i publiken med en brinnande fackla liksom en rebelledare och för en sekund står vi inte på en konsert i Slottsskogen, vi utkämpar ett krig, med M.I.A. i spetsen.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Årets bästa skivor 2010 enligt Anton Wedding
Bli aldrig som oss, bli värre
M.I.A. (2011-06-30)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner