Joyzine.se


Recension - Skiva

Jeudah
While We Sleep, 2011
Skivbolag: Black Star Foundation
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2011-05-02
Hemsida: www.jeudah.com

Om man ser på det så här i efterhand när alla pusselbitar lagts på rätt plats och slutresultatet visar sig vara förnämligt är det förstås alldeles givet att Jan Jämte och Kristian Karlsson skulle starta ett band tillsammans trots att si så där 80 mil skiljer deras lokaliteter åt. Jämtes Khoma, riktigt atmosfäriskt och stämningsfullt. Karlssons Pg. Lost, riktigt atmosfäriskt och stämningsfullt. Klart Jeudah blir succé.

Men riktigt så var det förmodligen inte i början när de två utan att egentligen känna varandra närmare eller knappt ens hade träffats började bolla musikaliska idéer med varandra. Det kan vara en efterhandskonstruktion från min sida, men jag är ganska övertygad om att just den arbetsprocessen har haft en inverkan på det längtansfulla blickande mot horisonten som otvetydigt finns i musiken på ”While We Sleep”.

De tio spåren på debutskivan talar nämligen starkt. Med tanke på de två herrarnas övriga förehavanden är det förstås inte särskilt oväntat, men allt faller på plats förvånansvärt enkelt. Speciellt med tanke på hur storslaget det egentligen är. Arrangemangen är stora och känslorna svallande. Stämningen går att ta på när crescendon bryts av till förmån för finstämda partier där Jämtes säregna sång uppfordrande kryper in mitt i ljudbilden. Det är vackert, minst sagt.

För att inte landa alltför nära vare sig Khoma eller Pg. Lost har duon här i större delen av spåren valt bort gitarrer till förmån för ångestmättade tangenter och annan orkestrering. Det är faktiskt ingenting jag reflekterar över de första varven skivan snurrar, men som när man går djupare in i musiken faktiskt imponerar ytterligare.

Men man kan orera om stämningar, musikaliska bilder, crescendon och annat som ser bra ut i text hur länge som helst, det viktigaste är till syvende och sist att ”While We Sleep” innehåller tio riktigt bra låtar. Det kommer alla som har minsta lilla smak för något av herrarnas andra projekt att inse omedelbart.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Årets bästa 2011 enligt Mikael Mjörnberg
Årets bästa 2011 enligt Joyzine.se

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner