Joyzine.se


Recension - Skiva

OK Go
Of The Blue Colour of the Sky, 2010
Skivbolag: Paracadute
Av: Anton Wedding
Publicerad: 2011-01-21
Hemsida: www.okgo.net

Första gången jag kom i kontakt med OK Go var via en musikvideo till deras låt Here It Goes, där bandet utför en slags koreograferad dans på löpband. Deras promotionvideo för den självbetitlade debutskivan handlar om hur man spelar pingis, men ingenting om själva skivan. Hysteriskt roligt om ni frågar mig. Av någon anledning började jag ändå inte lyssna på dem då, kanske gjorde promovideon mig mer sugen på att spela pingis.

”Of The Blue Colour of The Sky” släpptes i början av förra året och har fått mig att upptäcka OK Go på riktigt. Och väl är väl det. Det här är nämligen en väldigt bra skiva. Få band lyckas kombinera melodier, sväng, lekfullhet, allvar, innovation och ljudbild på ett så effektivt sätt som OK Go gör på ”Of The Blue Colour of the Sky”. Skivan har bara ett enda bottennapp i den autotunade Before The Earth Was Round. De andra låtarna håller genomgående hög kvalitet.

Det finns en spelglädje i OK Gos musik som gör att man tar den till sig utan att göra motstånd. De funkiga gitarrerna får låtarna att svänga och trummornas groove tillsammans med de porlande syntarna får musiken att flyta fram på samma gång. Detta toppas av Damian Kulash, Jr.s energiska sång som är lika bra på att rama in musikens energi som på att hitta de rätta melodierna. Trots en förankring i amerikansk musiktradition lyckas OK Go emellanåt bjuda på roliga överraskningar. I den fenomenala Skyscrapers bjuder den funkiga gitarren till exempel på ett stick som inte passar in i tonarten men som i sammanhanget låter helt rätt. Låten End Love överraskar kanske inte särskilt mycket men har en refrängmelodi som är så snygg att jag vill tapetsera väggarna med den.

Det är inte ofta jag recenserar skivor som jag sen fortsätter lyssna på, men ”Of The Blue Colour of the Sky” är definitivt en sån. Skivan har dessutom fått mig att titta tillbaka på pingisvideon och Here It Goes med den snygga musikvideon och jag inser att humor och bra musik går hand i hand. Det blir så mycket lättare att ta musik på allvar om man vet att de som står bakom den har någon form av självdistans.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner