Joyzine.se


Fem korta

Festivalkollen 2011, del 2

Festivalkollen

Joyzine tar under våren tempen på de stundande musikfestivalerna och låter dem själva berätta om varför just den här sommaren blir så fantastisk. Idag har det blivit dags för pånyttfödda Arvikafestivalen och fjolårets succédebutant Getaway Rock.

Getaway RockFem korta frågor till Tomas Jernberg, mannen bakom Getaway Rock...

Med tanke på hur succéartat er debutår var med allt från bokningar till genomförande, hur toppar ni egentligen det här i år?
Vi sliter ännu hårdare. Det var mycket som var lyckat förra året, men det var också mycket vi själva tycker att man kan förbättra. Det gör vi år. Fler grymma artister, bättre mat, mer urval av dryck (även sprit), längre öppettider!

Hur skulle ni vilja påstå att hårdrocken mår våren/sommaren 2011?
Den mår helt fantastiskt! Otroligt många band som släpper nya plattor och extremt mycket festivaler och stora gig i sommar. Detta måste vara den bästa sommaren i mannaminne. Men hårdrocken har å andra sidan mått bra i många år, vi är en lojal publik och det produceras också otroligt mycket bra hårdrock i Sverige.

Hur ser ni på ert program så här långt? Några favoriter och riktiga stjärnsmällar?
Det finns 100-tals band vi skulle vilja boka, men det får bara plats ett visst antal band varje år tyvärr. Men visst är vi nöjda med programmet hittills! Personliga favoriter hittills är nog Earth Crisis och Immortal! Men jag har en relation med alla artister vi bokat på ett eller annat sätt.

Hur ligger ni till bokningsmässigt? Vad har ni kvar att boka och på vilken nivå?
Vi har cirka 15-20 band kvar att släppa. Vi har ingen headliner till fredagen och har en del bra slottar kvar att släppa artister till. Har cirka 8-10 slottar kvar till stora scenerna.

Varför blir Getaway den hetaste festivalupplevelsen i sommar?
För att vi bryr oss 100% om vår publik! Vi sysslar med detta av genuina skäl att vi försöker skapa en festival vi själva vill gå på och vi satsar mer än någon annan på mat, urval av dryck, inramning och att skapa en grym festivalkänsla och stämning utöver det vanliga.

Getaway Rock anordnas i Gävle 7-9 juli och har på programmet bland annat Alice Cooper, Danzig, Bullet For My Valentine och Monster Magnet.

www.getawayrock.seArvikafestivalenFem korta frågor till Jonas Linné, presschef för Arvikafestivalen...

I år är det en tillbakagång till rötterna som gäller för er del, vad innebär det rent konkret vad gäller artistuppställning, kapacitet etc..?
De senaste åren känner vi lite att vi vuxit ur den kostymen som alltid suttit så bra. Förändringarnas vindar har blåst men i blåsten har en del gått förlorat. Vi vill tillbaka till det vackra och vida kända som finns i just Arvikafestivalen. Stämningen, festen och musikutbudet. Just musikutbudet kommer ju förändras. Att gå tillbaka till rötterna innebär för oss att minnas var vi kom ifrån. Synthen präglade Arvika när det sattes på kartan och så kommer det vara även i år, synthen får ta stor plats. Men för oss ingår synthen i den elektroniska prägel vi vill ha. Synthen går sjukt bra ihop med dans, electro, techno och annat gött! Sen vill vi väga upp det med indiemusiken och popen som också haft stor betydelse för Arvikafestivalen. Dessutom kommer vi ta ner festivalen storleksmässigt. Vi vill att känslan ska vara hemmafest istället för Megaparty. Vi vill landa någonstans mellan 5-10 000 och tror att vi där kan göra den bästa festivalen som vi får ut mest av.

Jag har förstått att den här förändringen tagits emot med öppna armar. Berätta!
Ja det kan man lugnt säga! När vi gick ut med vårt manifest där vi förklarade vad vi ville göra med festivalen sa det bara pang och vår mailkorg exploderade. Jag satt i början av mars och svarade på mail från början av januari bara för att jag inte hunnit med och alla ska ha fått svar! Det blev en enorm pepp och alla hejade på oss. Det stödet har fått oss att inse vad vi tillsammans med våra besökare kan få till i sommar.

Hur ser ni på ert program så här långt? Några favoriter och riktiga stjärnsmällar?
Vi är enormt nöjda med vårt program hittills! Kronan på verket just nu är förstås bokningen av Aphex Twin. Han är ju en legend och pionjär när det kommer till den elektroniska musiken. En drömbokning helt klart som vi inte trodde skulle vara möjlig när vi startade upp. Även bokningen av Digitalism och att Front 242 kommer tillbaka till Arvika känns riktigt bra. Om man ser över hela programmet så finns det fantastiska guldkorn och det känns som helheten är det vi vinner på i år. Dessutom ska vi toppa det här med lite indie och pop och kanske en legend till så kommer nog de flesta bli nöjda. Vi är absolut den bästa elektroniska festivalen i Sverige!

Hur ligger ni till bokningsmässigt? Vad har ni kvar att boka och på vilken nivå?
Som sagt, vi ligger bra till. Ett par stora utländska namn är kvar att släppa, ett kommer faktiskt redan på fredag (det blev Röyksopp /förf.anm). Sen är det ett gäng mellanakter som kommer stärka totalen urbra och kommer få vissa delar av publiken att gå bananas kvar. Bokningsarbetet har gått hur bra som helst och vi har lyckats få till en stor mängd exklusiva spelningar som såklart är riktigt kul.

Varför blir Arvikafestivalen den hetaste festivalupplevelsen i sommar?
För det första har vi år beställt tre dagar utan regn med fantastiskt vackra sommarkvällar! Och för det andra så kommer man erbjudas allsång, fest, äventyr och tokdans på vår camping och framför våra scener. Det här är den Arvikafestival man absolut inte bör missa. Återfödelsen! Äventyret! Arvika! Vi ses i mitten på juli, kärlek till skogen!

Arvikafestivalen anordnas i Arvika 14-16 juli och har på programmet bland annat Aphex Twin, Röyksopp, Front 242 och Digitalism.

www.arvikafestivalen.se

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Av: Mikael Mjörnberg 2011-03-27
Foto: -
Hemsida: -

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner