Joyzine.se


Recension - Skiva

Lisen Elwin
I mitt akvarium, 2012
Skivbolag: Le Music
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2012-01-30
Hemsida: www.lisenelwin.se

Ännu en så kallad ”skilsmässoplatta”. Ännu en artist som ska försöka sig på det där med att berätta gripande historier på modersmålet. Det hade kunnat falla mellan stolarna, bli trött upprepning och slentrianmässigt småsorgligt. Beskrivningen av plattan inbjuder sannerligen till en sådan förhandstolkning. Lyckligtvis är den helt uppåt väggarna.

Konceptet att sjunga om uppbrott och allmänt gravallvarliga ämnen på svenska är knappast nytt, men Lisen Elwin är så duktig att det inte spelar någon roll. ”I mitt akvarium” är så pass uppriktig och spetsig att den omedelbart engagerar.

Anledningen är en god kombination av riktigt bra låtar och en kompetent insats från så väl Elwin själv (oerhört behaglig sångröst!) och det samkörda kompbandet. Driven popmusik garneras med jordig country på ett sätt som skulle få en sådan som Staffan Hellstrand att bli grön av avund och mitt i de långa stunder väldigt drivna kompositionerna står Lisen Elwin stadigt. Historierna hon berättar griper tag och melodierna får det att rycka i fotlederna. Min högerdojja pumpar konstant genom titelspåret.

Inledande Allting är en väldigt inbjudande liten historia som sätter standarden och Jag läste din blogg är ett riktigt starkt spår. Men det mesta på ”I mitt akvarium” är synnerligen tilltalande och den riktiga pärlan är Ensamhet är priset där Lisen Elwin sjunger en känslosam och bräcklig duett med Stefan Sundström. Proggubben som här rör sig så långt ifrån sina enerverande rajraj-takter han kan och gör en oerhört smakfull insats.

Singer/songwriter är förstås en titel man kan plocka fram om man tycker att det är vad man bör kalla alla som reflekterar över livet på modersmålet. Men faktum är att Lisen Elwin, trots det självbiografiska anslaget, här har åstadkommit en musikalisk brygd som är klippt och skuren för att nå ut till en betydligt bredare massa än bara de närmast sörjande som diggar den genren.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Bertil, 2012-01-31 10:46:37 (78.79.128.119)

Den finns flera riktigt positiva låtar också på den här oerhört vacker platta, som Mamma Varför och Min Enda Gäst, och På Mitt Bord, cool låt. Och många andra, typ halva skivan. Lätt att tro annat om man bara fokusera på break-up teman i recensionerna.

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner