Joyzine.se


Recension - Skiva

The Asteroids Galaxy Tour
Out Of Frequency, 2012
Skivbolag: Rough Trade
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2012-02-24
Hemsida: facebook.com/TheAsteroidsGalaxyTour

Det är en omöjlighet att inte känna sig som en 70-talskaraktär med dekadent livsstil, utsvängda byxor, polisonger, näsborrarna fyllda med kola och som dessutom är god polare med Samuel L Jackson och på glid raka vägen in i porrindustrin när ”Out Of Frequency” snurrar.

Det är naturligtvis ett synnerligen gott omdöme.

The Asteroids Galaxy Tours musik är en föränderlig organism som kränger och ålar sig och byter skepnad med jämna mellanrum, men som håller fast vid ett konstant värde, den är oerhört levande. Filmiskt målande på ett sätt som gör att det är omöjligt att inte bli glad, ännu mindre kan man hindra sig själv från att leva med när ”Out Of Frequency” ljuder.

Det är klippt omöjligt att sätta en giltig etikett när bandet håller i dirigentpinnen. Här sträcker det sig från söt popmusik, via svettig 70-talsdisco och hela vägen bort till själfull soul. Ofta med ett klädsamt funksväng och en smittande hitkänsla i botten. Danskarna har hittat en vibe (här är jag på väg att skriva filmisk igen, men ni har nog hajat den grejen nu va?) och en partykänsla som är få förunnad och levererar fjorton spår med precisionen hos en ensemble som är väl medveten om att de är bra på vad de gör.

Överlägset bäst och den melodi som främst ger upphov till min inledande liknelse (även om hela skivan kvalar in under den beskrivningen) är förstasingeln Major, en blåsbestyckad hitlåt som gör att jag tvångsmässigt blickar mot barskåpet och drömmer om dekadenta sommarnätter. Titelspåret är en tillbakalutad och synnerligen tilltalande liten historia, Mafia går raka vägen in i skallen och Suburban Space Invader får det att rycka i dansnerven. Ja, egentligen skulle jag kunna stoppa in merparten av spåren på plattan i en sådan här uppräkning.

Som om det där discopopiga svänget arrangerat med snyggt blås och intrikata melodier inte vore nog sätts dessutom kronan på verket av Mette Lindberg. Sångerskans heliumosande röst är så udda, men ändå så självklar att The Asteroids Galaxy Tour framstår som ett av årets i särklass viktigaste partyband.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Tunga giganter som headline på Bråvalla?
Årets bästa 2012 enligt Mikael Mjörnberg
The Asteroids Galaxy Tour (2008-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner