Joyzine.se


Krönika

Årets bästa 2012 enligt Nina Torbacke

Under december, hela vägen fram till nyår listar redaktionen på Joyzine.se de bästa skivorna och musikhändelserna från året som passerat. Det blir ett fantastiskt hopkok av genrer när våra skribenter tycker till om vilka som komponerade den bästa musiken, gjorde de bästa konserterna och utmärkte sig i övrigt under 2012. Idag presenterar vi Årets bästa enligt Nina Torbacke med bland annat The Tallest Man On Earth, First Aid Kit, Magnus Ekelund och Laleh...

1. The Tallest Man On Earth - There’s No Leaving Now
Denna långa man upptäckte jag för några år sedan och fastnade framför allt för rösten och de vackra melodislingorna. The Tallest man on Earth har sedan dess följt med som en självklar favorit och han växer för varje lyssning av 2012 års skiva ”There’s Is No Leaving Now”. Särskilt minnesvärda är förutom titelspåret There’s No Leaving Now som är en känslosam ballad även 1904 med den berörande texten och fina melodin.

2. First aid Kit - The Lion’s Roar
Systrarna med de vackra stämmorna som blev uppmärksammade i Sverige när de sjöng för Patti Smith när denna mottog Polar Music Prize är nu tillbaka med sitt andra album ”The Lion’s Roar”. Detta album är sprängfyllt med fantastiska låtar som To a Poet, Blue och den mest kända Emmylou som handlar om countrysångerskan Emmylou Harris. Det går inte att göra annat än att älska dessa musikaliska systrar och deras vackra melodier.

3. Joel Alme - A Tender Trap
Joel Alme gör oss helt trollbundna med sina melankoliska melodier om olycklig kärlek och om livet i stort. Med denna skiva övertygar han mig ytterligare att han verkligen är något att räkna med. Här finns underbara sånger som fastnat i mitt hjärta detta år, till exempel The Clouds, och den smäktande kärleksballaden Lucky Eyes som nog tillhör många recensenters favorit på denna skiva. Även The Coast som är en berättelse om hur Joel växte upp och Take a Better Look är skatter som du inte får missa.

4. Magnus Ekelund och stålet - Det definitiva drevet
Magnus Ekelund såg jag första gången som förband till Mattias Alkberg på Saliga Munken i Norrköping i januari. Jag fastnade då för rösten, punkuttrycket och ärligheten i texterna. ”Det definitiva drevet” är en sagolik debut. Det jag sätter högst är ärligheten i hans uttryck, ganska likt Mattias Alkberg då de också samarbetat tidigare. Supernova är en magisk låt likaså I din famn. Det går inte riktigt att sätta fingret på det men Magnus Ekelund har det där som krävs för att jag ska känna att jag vill höra flera låtar och bli berörd. Det där lilla extra som krävs för att få mig att stanna upp och kolla upp hans skiva efter konserten.

5. Regina Spektor - What We Saw From the Cheap Seats
Det musikaliska underbarnet Regina Spektor skriver aldrig ett dåligt album. Detta blir hennes femte och samtliga tidigare album har varit fantastiska rakt igenom. ”What We Saw From the Cheap Seats” kanske bästa spår är den känslosamma balladen How som tillhör en av årets bästa låtar. Lägg även märkte till den upplyftande melodin i Don’t Leave Me Now (Ne Me Quitte Pas).

6. Laleh - Sjung
Laleh lyckas givetvis göra ett av de bästa albumen detta år. Med låtar som Some Die Young (som för övrigt spelade i Oslo i år på konserten till minne av offren på Utøya) och den bombastiska Vårens första dag är Laleh oslagbar. Hon är en artist som ska skådas live, men om detta inte alltid är genomförbart så funkar det även att lyssna på skivan hemma. Med denna skiva har hon gjort ett om än möjligt ändå starkare fotavtryck i svensk musik och visat att hon verkligen är något att räkna med. Hon är här för att stanna.

7. Mumford and Sons - Babel
Detta underbara band gav ut sitt andra album ”Babel” 2012. De slog igenom redan 2009 men många med mig har kanske missat att upptäcka dem innan detta år. Denna skiva är full med låtskatter som Babel, I Will Wait och Holland Road. Vad väntar ni på därhemma? Ut och upptäck en helt ny värld tillsammans med Mumford and Sons. Genren är engelsk folkrock och passar bra att lyssna på såhär i jultider också.

8. Frida Hyvönen - To the Soul
Frida Hyvönen har en stark plats i mitt hjärta. Hon går alltid sina egna vägar och struntar vad som säljer och så vidare. Hon kör sin grej och väldigt övertygande dessutom. Jag älskar albumet ”To the Soul” och speciellt Terribly Dark som är en låt som spelats flitigt på radio. Även pianolåten California är underbar. Hyvönen spelar ganska enkla pianoackord, men musiken är väldigt konstnärlig och utlevande. Hon har verkligen hittat sitt sound och det är något jag uppskattar hos en artist.

9. Graveyard - Lights Out
Göteborgsbandet Graveyards tredje album. De slog igenom på riktigt med ”Hisingen Blues” förra året och nu kommer uppföljaren ”Lights Out” och gör ingen besviken. Detta album förtjänar givetvis att vara med bland de tio bästa skivorna i år. Hard Time Lovin’ är en av mina personliga favoriter men materialet är bra rakt igenom. Nämnas bör också låten Slow Motion Countdown. Bandet känns rakt igenom äkta och spelar med känsla och ingenting är stylat. Detta är kvalitét, mina damer och herrar!

10. Cat Power- Sun
Cat Power, eller Chan Marshall som hon egentligen heter gör sin första skiva på sex år och är därmed tillbaka igen. Lyssna på den långa Iggy Pop-duetten Nothing But Time. Missa inte heller den vackra Ruin. Det är en elektronisk skiva med texterna som vanligt i fokus. Musiken kan kanske kännas ganska deppig emellanåt i melodierna, men det finns gott om hopp i texterna. Detta är en skiva att räkna med och en artist som är mer stjärnklar än någonsin


10 HÄNDELSER
Stockholm Music and Art släpper bokningarna till årets festival
En dag i våras satt jag hemma och kollade runt på nätet och läste plötsligt om festivalen Stockholm Music and Arts och att bandbokningarna skulle släppas vilken dag som helst. När artister som Björk, Patti Smith, Frida Hyvönen, Laleh, Emmylou Harris, Marianne Faithful, Antony and the Johnssons dök upp var det nog många som blev lyckliga med mig. Jag kastade mig för att boka biljetterna på ticnet redan i april och ägnade därefter sommarmånaderna till att framför allt att se fram emot konserten med Patti Smith på Skeppsholmen den tredje augusti.

Ryan Adams spelar i Stockholm
Ryan Adams spelar på Stockholm Waterfront-arena den 11e maj inför en fullsatt arena. Det hela är en fantastisk konsert, men det finns knappt några recensioner från denna kväll. Konserten är kanske inte viktig för pressen, men icke desto mindre för de riktigt trogna fansen. Det blir en fin kväll och alla låtar man kan önska av en konsert med honom spelar han denna kväll. Det enda som drar ner betyget lite är att Ryan verkar väldigt irriterad på alla som fotograferar och skäller lite på alla personer som fotograferar i konsertlokalen.

Eva Dahlgren 25/11
Det är en dag innan och jag lyckas av en slump få reda på att Eva ska spelar i De Geerhallen i Norrköping den 25/11 och detta blir alltså första gången någonsin som jag ska se henne i hela mitt liv. Eva Dahlgren har varit en stor förebild för oss som är HBTQ och bland de första lesbiska som gick ut offentligt med sin läggning. Denna söndag blir en magisk kväll i kärlekens tecken med en massa nya och gamla låtar i nya versioner. Fullkomlig gåshud och en stämning så vacker att den gick att ta på.

Upptäcker Magnus Ekelund
Magnus Ekelund spelar solo som förband till Mattias Alkberg och från och med den stunden så blir jag helt tagen. Han återkommer även som förband till Jakob Hellman och är även då fantastisk. Denna kille är någonting att lägga på minnet. Kolla upp hans skiva bland min årsbästalista och glöm inte att lyssna på Här kommer solen på spotify.

Patti Smith-konsert på Stockholm Music and Arts 3/8, Skeppsholmen
Patti Smith gör en minnesvärd konsert på Skeppsholmen den tredje augusti 2012 inför närmare 10 000 personer. Detta är kanske det största jag kommer få vara med om under min livstid. Att få se min största idol möta de svenska fansen som är lika försväntansfulla som barn på julafton. Patti lever upp till alla förväntningar och när hon dessutom höjer näven och skanderar Free Pussy Riot, finner jublet inga gränser. Detta är en konsert som för alltid kommer finnas i mitt hjärta och säkert flera tusen andra människors. Patti Smith visar än en gång att hon är Queen of rock ”n” roll.

Norrköpings gratisspelningar sommaren 2012
Sommaren 2012 blir inte mycket till sommar om man ser till vädret. Det regnar mest genom hela sommaren och antalet soldagar kan säkerligen räknas på en hand. Det positiva med denna sommar är alla sommarkonserter som är gratis i Norrköping detta år. Vi får se Mikael Wiehe, Den svenska björnstammen och Kapten röd tillsammans med hela staden som verkar ha tagit sig ut dessa tillfällen. I det vackra Knäppingsborg får vi höra Joel Alme, Carolina Wallin Pérez, Jonathan Johansson och Lilla sällskapet tillsammans med Noonie Bao.

First Aid Kit sjunger för Paul Simon som inte kan hålla tårarna tillbaka
2012 års Polar Music Prize går till artisten Paul Simon och det är inte framför allt att det just går till honom, utan att First Aid Kit valts ut att spela America för honom och alla som är närvarande. De lyckas med denna sång få Paul Simon rörd till tårar och får dessutom stående ovationer av Paul själv till denna låt. Klippet finns att skåda påYoutube. Efter att förra året ha fått även Patti Smith att gråta så är det bara räkna med denna duo vad det gäller tolkningar av andras låtar.Ebba Forsberg, konsert den 18/3
Ebba Forsberg spelar i en liten mysig lokal i Linköping och detta blir en kväll som vi sent kommer glömma. Här hör jag för första gången Ebba spela sina egna låtar (inte framför allt covers av Cohen och Dylan). Detta utvecklar sig till en magisk kväll där man bara ser Ebba framför sig helt inne i musiken. Det enda du hör är rösten och de duktiga musikerna. Du tänker inte längre på att det är massor andra som också lyssnar på konserten utan konserten känns oerhört intim och blir härmed ett minne för livet och alla som inte sett Ebba. Gå och se henne snarast!

Elien Jewell-årets mest oväntade konsert
Som av en slump upptäcker jag att Linköpings konsert och kongress ska få finbesök av en amerikansk blues, countrysångerskan Eilen Jewell. Vi i kompiskretsen kollar in henne på youtube och tror att det endast kommer komma en chans i livet att få se henne live. Det visar sig att impulserna stämmer och vi får avnjuta en kanonkonsert den 23e maj i år. Problemet är att det inte alls är många som hittat dit och därmed är det många musiknördar som kanske missar årets största konsert i lilla Linköping. Vi som är där får en underbar upplevelse och går därifrån mer nöjda än någonsin.

Årets största miss: Missade Tant Struls alla konserter
Till att börja med ger sig gamla bandet Tant Strul ut på återföreningsturné under sommaren och uppträder i Göteborg, Huddinge och Umeå och på Gröna Lund. Detta lyckas jag missa på grund av att jag är en fattig student och det är en skam nog. Sedan beslutar de sig i november för att göra några klubbspelningar i Sverige, framför allt i de tre största städerna, men även detta missar jag och inser att jag har gjort ett av mina största misstag som inte sparat pengar till detta. Tant Strul kommer inte spela tillsammans igen och vem vet om vi någonsin får tro på en återförening igen.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Nina Torbacke 2012-12-15

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner