Joyzine.se


Recension - Live

Katatonia
Metaltown, Göteborg
2013-07-05
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2013-07-09
Hemsida: katatonia.com

Jag minns inte exakt vilket år det var, men innan Metaltown tvingades lämna centrala Frihamnspiren för sin nuvarande lokalitet långt ut på landet spelade Katatonia på en av de största scenerna. Det bestående minnet därifrån, förutom ett ljud som fullständigt blåste bort, var att sångaren Jonas Renkse stod precis hela spelningen med hårmannen framför ansiktet som om han vore blyg. Rädd för att visa sitt anlete.

Sceneriet är exakt detsamma den här kvällen. Håret sitter som limmat i ansiktet på sångaren, men den här gången är det inget man hänger upp sig på. Katatonia låter helt enkelt för bra, för förtrollande för att något annat ska kunna flytta fokus från musiken.

Renkse är ju bevisligen en väldigt kompetent sångare och det visar han med besked. Hans emotionella stämma höjer de progressivt välsvarvade verken där burdust mangel tillåts flyta utan barriärer in i balladmys av yppersta rang. Vilka låtar som spelas är egalt när musiken flyter ihop till en behaglig matta som fungerar som balsam för själen. Som hänför och som får publiken (som borde varit större) i tältet att gunga i takt och pumpa nävar i luften om vartannat.

Det blir uppenbart att det intima formatet passar Katatonia så våldsamt mycket bättre än de stora scenerna och att herrskapets kompetenta låtmaterial är som skrivet för den här typen av scener. Inget ljud blåser bort. Renkses hår är en vacker accessoar mitt i fejjan.

Det bestående intrycket den här gången blir ett hjärta som värmer och bultar och längtar efter mer.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Årets bästa 2011 enligt Johan Norström
Årets bästa skivor 2010 enligt Anders Nilsson
Katatonia (2007-01-01)
Katatonia (2006-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner