Joyzine.se


Intervju

Mäbe

Det har tagit tid, men slutligen är nu Mäbe aktuell med sin debutplatta och inget vore väl då mer lämpligt än att bjuda hem idésprutan för att höra efter om det trots allt ser lite ljusare ut i dagsläget.

– Absolut, nu händer det grejer hela tiden, det är riktigt roligt. Det är snart tre år sedan vi spelade in skivan så det har varit en seg process. Vi har fått småerbjudanden om att ge ut plattan på olika bolag och sådär, men det har hela tiden känts som att ska man göra det så ska man göra det ordentligt, konstaterar sångaren.
Med tanke på att de idag ligger på Sound Pollution och verkar lanseras ganska hårt kan man inte säga annat än att det var rätt beslut att vänta. Trots samarbetet "äger" dock Mäbe rättigheterna till skivan.
– Ja, Sound Pollution kom till oss med dealen att om vi levererar skivor till dem så skulle de göra jobbet så vi startade Twoface Productions. Nu gör de all reklam, utskick, PR och sådant och hade de inte haft den dealen kunde man ju lika gärna ha gjort det helt själv direkt.

Radiovågor och Bandmedlemmar
Singeln Alla hjärtans dag släpptes passande nog på just Alla hjärtans dag och har tydligen lyckats nästla sig in på låtlistorna hos Sveriges Radio även om det har varit snålt med speltid.
– Hittills vet jag bara om att den spelats minst en gång på P3 och jag vet inte riktigt hur det går till med alla procedurer för att få in den på spellistor, men det har tydligen varit ganska segt enligt bolaget. Tydligen var det likadant med att få in Bullet på radion, det var inte förrän de skulle agera förband till AC/DC på Ullevi som P3 sa att "åh, de har vi velat spela länge", så det verkar som att man måste ha något mer än enbart musiken för att få in foten.
Mäbe har sedan länge ackompanjerats av Kalle (trummor) och Günter (gitarr) och jag vet att det har varit ett flertal basister i bandet, mig själv inkluderad, så jag ber Mäbe försöka nysta upp vilka som numera är med i bandet Mäbe.
– Det har varit skönt att hitta Kent (bas) och Rickard (klaviatur) och jag har egentligen varit på jakt länge efter en keyboardist. Rickard gillar när man gör lite mindre spelningar med bara akustisk gitarr och piano och nu kan man ju göra den grejen också, han är ganska jazzinfluerad så det blir en annan vinkel på de grejer som jag kommer med.
Jag undrar lite försynt om Mäbe inte har glömt någon vid namn Urna som bandmedlem, men tydligen så är denna Urna något helt annat.
– Han har lagt ner en jäkla massa jobb med inspelningen med arrangemang och låtuppbyggnader och vi har "bråkat" en hel del i studion om hur låtarna skulle bli i slutändan. Han är mer än en perfektionist medan jag mer går på känsla och det passar mig ganska bra för jag behöver disciplin. Jag tänker gärna att "vafan, det här blir bra, det kör vi på" medan Urna är mer att "nej, det här är inte bra, du ska köra såhär och såhär istället", det är jäkligt bra att ha honom då jag vet att han är väldigt ärlig, ganska brutalt ärlig faktiskt. Det behöver man när man spelar in ibland. Vi funkar bra ihop vad gäller att bolla idéer fram och tillbaka, han har varit otroligt viktig.

Singlar eller inte?
Då jag innehar alla låtar sedan tidigare inser jag till min förvåning att det fattas en viss låt på skivan och Mäbe skrattar lite och förklarar närmare varför Sånt du ville se inte finns med på det slutgiltiga alstret.
– Vi fick helt enkelt inte in den på skivan, hur vi än gjorde så passade den inte riktigt in. Vi kommer nog inte att släppa den som singel, men som extralåt eller kanske enbart på I-tunes. Alla i bandet gillar ju låten, det är en av våra bästa men den passade inte riktigt in. Hur vi än la den på plattan så försvann flytet på något vis och tillslut kom vi fram till att vi var tvungna att ta bort den. Samma sak med Miroir som är inspelad och klar, men den var egentligen aldrig tänkt att vara med från början så den är inte mastrad än.
Jag försöker lirka fram om det inte är tänkt att släppa den som ännu en singel eller liknande och Mäbe börjar se lurig ut och slingrar sig. Jag får intrycket av att det inte är helt otänkbart och det har tydligen varit prat om en ny singel, men att Sånt du ville se inte har varit påtänkt, utan i så fall som extraspår någonstans.
När jag ändå är inne på låtar kan jag inte låta bli att ironiskt fråga den alltid så kreativa Mäbe om hur många hundratals låtar han redan nu har färdiga och han ger upp ännu ett av sina många skratt som ständigt återkommer under samtalet.
– Vi har repat kanske fem låtar hittills men jag har ett tjugotal låtar mer eller mindre färdiga och grunderna lagda på portan. Sen får man ju se om de håller när man börjar repa på dem.
Tydligen är repandet lite i träda då det är mycket som snurrar för grabbarna och när Mäbe berättar om vad som är på gång tror jag det kan bli tufft med den biten i den närmaste framtiden också.
– Nu siktar vi mest på festivaler, men det finns för många band i Sverige, att få in en fot är inte helt lätt. Sen vill jag inte vänta för länge innan jag spelar in nästa skiva heller, någon gång runt nyår hade passat ganska bra. Folk är nästan för bortskämda med att om det inte kommer något nytt konstant så går de vidare till nästa band så vi försöker hela tiden att repa in nytt material när vi har tid.

Thåström vs svårmod vs Mäbe
Tiden börjar även rinna ut för intervjun och att inte fråga om kopplingen mellan Thåströms musik versus Mäbes vore nästan tjänstefel trots att jag vet att de flesta likheterna ligger flera år tillbaka och de flesta som påpekat liknelserna dessa två herrar emellan har nästan tystnat helt, men jag bestämmer mig ändå att ta upp frågan.
– Om nån hör Thåström i min musik kan jag ju inte argumentera emot det, men jag vet ju att det inte enbart är han i min musik och det är ju jävligt svårt att göra mörk rockmusik på svenska utan att bli jämförd med honom. Sen vill jag ju inte stå i skuggan av honom heller såklart. Det är dessutom mycket mer "metal" på skivan än de tidigare demosarna som fick några Thåström-jämförelser och jag lyssnar på betydligt bredare och hårdare musik än vad de tidigaste låtarna visar.
En annan (helt felaktig) liknelse herrarna emellan är deras svårmod då man sedan flera decennier tillbaks alltid hört att Thåström ska vara en riktigt inåtvänd person. Då jag vid ett flertal tillfället snackat med personen i fråga finner jag ingen sanning i ryktet och undrar om inte Mäbe är rädd att få den stämpeln han också.
– Nja, det vet jag inte, men det är ingenting jag tänker på i alla fall. Det är nog möjligt att folk får det intrycket av mig för jag blir väl lite introvert när jag väl kommer upp på scenen och hamnar "i låten", man genomgår liksom hela spektrat av känslor. Man är förbannad, glad, lycklig och hatisk på samma gång. Sen är det lite genom musiken man kanaliserar känslor som man annars inte pratar om, men jag ser ingen direkt mening i att sitta och vara "otrevlig" bara för att folk får den uppfattningen om mig. Jag kan ju bara vara den jag är och det är samma sak i musiken, att jag inte kan fundera på vad jag tror folk vill höra utan jag kan bara göra den musik jag vill göra själv.

Ett utvik tillägnat män som gillar män
När vi samtalat i en timme och vi plötsligt märker att vi snöat in på att prata om det legendariska bandet Tank och Mäbe sitter med min snart tvååriga dotter i knät och försöker känna igen olika djungeldjur bestämmer vi oss för att stänga av bandaren. Det visade sig senare vara ett stort misstag då det bubblar upp en massa idéer som varit uppe i planeringsstadiet angående Mäbes framtid och det var speciellt en av dessa planer som fastande i mitt minne. Det verkar ha funnits stora funderingar på att vika ut Günter i Slitz och lansera honom som homosexuell. Om det verkligen kommer att utföras är i skrivande stund höljt i dunkel, men det här bandet har överraskt förr och kommer antagligen att göra det igen. Frågan är bara när, och speciellt hur.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Av: Patrik "pk" Nilsson 2010-04-20
Foto: Sound Pollution
Hemsida: www.mabe.nu

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


PK, 2010-04-21 12:28:33 (90.229.241.15)

Tja, det blev inte lika bra som det borde blivit. Jag hade fixat hela skiten innan datorn dog och jag fick göra om allt på bara en enda kväll. redaktörn fixade de flesta småmissar men vi blev stressade att få ut intervjun också, tyvärr blev priset att några missar följde med men men....Datorhelveten!!!!!

Måppe, 2010-04-21 10:59:27 (79.102.183.239)

Att vika ut Günther i Slitz är f.ö. en fantastisk idé! Glöm inte bort QX bara ..

Måppe, 2010-04-21 10:56:00 (79.102.183.239)

Fan PK, du kan ju skriva! (förutom ett par missar grammatiskt :) )

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner