Joyzine.se


Intervju

Sleeping Beauty - turnéblogg

På turné i Danmark 2006
En historia i tre akter med:
Petter Seander & Fredrik Liberg som Sleeping Beauty
Barkley som ”den läskige”
David Coverdale som “poeten”
Och många andra…

Av: Petter Seander

Dag 1
04:55
Ok. Det är tidigt. Svårt att ens reflektera över varför tågbiljetterna bokades till 06.10, men vissa fakta måste bara accepteras. Sleeping Beauty åker akustiskt på den här turnén, bara jag och Fredrik Liberg. Packningen måste med: Glockenspiel, gitarrer, mandolinen. Merchandise. Jag sätter mig på spårvagnen och möter upp med en likblek Fredrik på centralstationen i Göteborg. Trötthet! Hittar tåget och jag försvinner in i sömnen. Vaknar yrvaken på Öresundsbron. Snabb tågresa…

10:35
Köpenhamn! Mellanlanding. Dagens framträdande sker i Kolding, en stad precis mitt i Danmark, och vi försöker fördriva ett par timmar innan anslutningståget avgår genom att traska runt i centrala Köpenhamn. Målet är att hitta kvällens hotell… Med vårt formidabla lokalsinne lyckas vi till slut.

12:30
Rummet är fräscht! Utsikten grym. Ser Tivoli, Rådhusplatsen, Glyptoteket. Yes. Enda nackdelen är att vi delar rum med ett gäng övervintrade backpackers i femtioårsåldern. Inte direkt en välkommen överraskning. Mer om detta senare…

13:30
Vi har slängt i oss snabbmat. Alltid denna snabbmat. Antingen är vi för dåliga på att planera, eller så är det helt enkelt så att snabbmat är enkelt, just på grund av namnet. Tåget mot Kolding avgår. Danska tåg är grymma! Massor av plats för benen (kan det vara för att den gemene dansken ser lite större ut än den gemene svensken?). Gissa vad? Jag somnar igen. Fredrik lyssnar på Whitesnake. Jag försöker i sömnen rätta till glapp i hörlurskablarna. Fan. Razorlight i en hörlur är inte så kul.

15:44
Vi är i Kolding! Fräsch liten stad. Mycket gågator, affärer, en liten hamn. Godset heter konsertlokalen som är värd för kvällens konsert. Ett övergivet lagerhus vägg i vägg med järnvägsstationen. ”Sangskriver pa Godset” heter arrangemanget. Akustisk musik med Sleeping Beauty som headliner. Lokalen är fantastisk: Det finns flygel! Trevlig personal och bra ytor att sträcka ut sig på backstage.

16:50
Alla grejer på plats. Vi har repat. Kan flera låtar. Säkert. Jaja, dags för den obligatoriska sightseeingen. Centrum verkar relativt litet, men vi hittar ett par äldre kvarter (mysiga), ett par nyare (hjälp!) och givetvis den vanliga dosen Netto och andra kedjebutiker. Vandrar också längs kajen i väntan på soundcheck. Det är mörkt. Otäckt likt en dålig Beckfilm. Givetvis finns det en plåtskrot också. Och bilar som kommer bakifrån med tända helljus. Var är Persbrandt och han den där Sunes pappa när man behöver dom?

18:30
Soundcheck. Fantastisk utrustning på det här stället! Allt uppmickat. Dock problem med medhörning. Var är reverbet? Danskarna verkar inte förstå ordet. Rummeklang heter det. Får vi reda på tre dagar senare. Damn!

20:00
Showen börjar. Det är tre akter som värmer upp publiken innan vårt framträdande. Vi sitter och tittar på svensk damhandboll. Smyger ibland ner och ser till våra kollegor på scenen. Mycket långsamma låtar ikväll. Kanske dags för en tempohöjning?

21:30
På scen! Till slut! Vi spelar mycket låtar från nya plattan på den här turnén. Börjar med In Your Eyes med Glockenspiel och piano. Sedan följer bland annat Angels, Summer Smile, With Or Without Me och en ny låt som vi repat in under dagen. Mellansnacket blir flummigt ikväll. Språkförbistring. Bättre när man övergår till engelska. Danskarna verkar inte äta frukt. Svårt att få upp någon på scenen för att spela shakeräpple på All Those Scenes. Till slut så: Ja! Folk verkar gilla det vi gör i alla fall. Jag sveper Glockenspielet i golvet av misstag och Fredrik glömmer sin öl under scenen.

22:20
Vi panikpackar och springer till stationen. Showen är klar. Tåg mot Köpenhamn och sömn. Trevlig tågresa. Oväntade telefonsamtal. Jobbiga barn som springer runt. Och så dansk öl förstås . Den är rätt fin ändå.

01:20
Tillbaka på hotellet! Tröttheten är enorm, men ändå nöjd efter första dagen. Syns imorgon!


Dag 2
11:30
Ok. Vi har sovit för länge. Alldeles för länge.

12:30
Ok. Vi äter buffé till frukost. Fet dansk buffé. Jättemycket mat.

14:30
Dags för kultur! I spöregn och med allmänt trött humör beger vi oss in i Nationalmuseet för att ge oss i kast med dagens upptäckande. Det visar sig vara ett riktigt omfattande museum, där etnografi och dansk historia samsas. Vi sätter fart mot toaletten. Törsten efter den vidriga buffén är enorm! Sedan mot övervåningen: Mumier! Känslan bland de balsamerade liken är väl inte helt skön, men nog är det fascinerande. Dessutom slås vi av att även danskarna varit duktiga på att stjäla föremål till sina samlingar. Syriansk mosaik täcker stora väggar. Femton rum med grekiska statyer. Dom verkar nästan ha varit bättre på att stjäla saker än att samla in saker från sitt eget land. Utställningen om dansk historia är mindre upphetsande, men vi fascineras av en del hantverk från 1700-talet och känner ett starkt begär för att stjäla ett skrivbord från 50-talet.

16:00
Jävlar, fruktansvärt sena igen! Mot hotellet, paniksova i en halvtimme. Sedan plocka grejerna, kolla kartan och ge sig iväg. På kartan ser allt nära ut. Vi skall till Kin/Amager Bio i södra Köpenhamn, där kvällens tillställning äger rum. Allt ser nära ut på kartan. Hmm. Det är inte nära. Ändå är vi dumma nog att besluta oss för att använda fötterna och benen som färdmedel. Dåligt beslut. Jobbigt. Men det funkar till slut, vi kommer fram.

17:30
Framme! Ett litet tillägg måste göras. En av de femtioåriga övervintrade snubbarna i vårt rum heter Barkley och är från Kanada. Vi är livrädda. Han är vaken dygnet runt. Ligger inne på rummet och läser en tjock bok om Shoguns i Japan. Äter mackor med messmör. Och han tittar på oss i sömnen. Varje gång man vaknar står han upp i ett hörn och glor. Dessutom verkar han vara sjukt nöjd med detta. Vad är fel? Kommer vi överleva?

18:00
Kino är ett kanonställe! Fantastiskt bemötande, god mat, fri öl, bra grejer. Kvällens konsert är en In-The-Round-spelning, vilket innebär att man pratar lite om låtarna mellan framförandena, allt lett av en konferencier. Rösterna känns lite sega idag, men det tar sig med lite uppvärmning.

21:00
Showen börjar! Det verkar vara något av ett musikerställe det här. Publiken sjunger med i stämmor (hahahahaha) och vårt mellansnack fungerar bättre idag, tack vare språkbyte (till och med norska fungerar bättre än svenska i det här landet!). En av de andra musikerna ikväll, Tom Kimmel från Nashville, hjälper oss med shaker på With Or Without Barkley. Varje låt är döpt efter Barkley ikväll. Detta kan vara Sleeping Beautys sista spelning.

Låtlistan:

All I Wanted Was Barkley (ny låt)
No More Angels For Barkley
His Summer Smile (Just For A While Barkley)
Depending On Barkley
With Or Without Barkley


23:30
Showen slut. Skivorna nästan slut. Yes! Vi skulle tagit med fler. Knutit kontakter med minst tre klubbarrangörer. Sleeping Beauty kommer definitivt tillbaks till Köpenhamn! För övrigt var det snygga kontakter. En viktig detalj i den här branschen… Haha…

00:30
Vad är det för fel på oss??? Fan! Vi väljer fotvägen hem också.

01:00
Café Amager. Vi måste stanna. Dricka några danska öl. Terrorisera sovande svenskar med hjälp av bara en telefon. Studera Jägermeisterkillarna som ockuperar halva baren. Jag somnar nästan i en jordnötsskål. Fredrik väcker mig och vi traskar den sista biten hem.

02:45
Barkley är vaken. Läser. Säger ingenting.


Dag 3
08:40
Vi lever! Barkley är uppe. Läser. Går ut! Pust… Utcheckning vid nio, vad liknar det? Jaja, vi behöver ändå komma iväg. Panikpackar och drar sig ner till lobbyn. Barkley sitter under kaffekoppsförklädnad och spanar på inkommande skolklasser. Aha, avslöjad! Barkley har ett mission på sin Europaturné. Vi checkar ut och hoppas att det är sista gången vi ser honom.

09:55
Vi har stämt träff med dansk TV2 på centralstationen. ”God Aften Danmark” heter ett nyhetsprogram som sänds varje dags i det danska marknätet. Vi skall uppenbarligen spela Summer Smile live i en rulltrappa på väg ner till spår 8! Hahaha… Mandolin, gitarr och sång blir sättningen och vi hinner precis med intro, vers och dubbelrefräng innan rulltrappan kastar av oss. Ska bli kul att se på TV senare ikväll…

11:40
På väg mot Århus och kvällens gig. Tre timmar med tåg. Vi hamnar bredvid en snäll dansk tant som bjuder på choklad. Vi lyssnar gemensamt på Whitesnakes ”Restless Heart”-platta. Yeah! Vi trollbinds av David Coverdales poesi. Bevismaterial:

/// ”Been drinking too much wine, writing some poetry” /// “Feeling sentimental in a melancholy way, Blues is on my back, too much wine in my blood”

Vilken kille! Helt ofattbart… Skräckblandad förtjusning är ordet. Eller snarare: Helt värdelöst!

14:44
Vi rullar in i Århus. En stor studentstad. Ser fram emot giget ikväll. Fatter Eskil heter stället och ryktet säger att Writers Club, som är klubben som arrangerar, alltid brukar sälja ut. Träffar Niels Christian som är arrangör. Oerhört trevlig kille.

16:00
Vi fördriver lite tid på Billabong bar. Funderar lite över de kommande månaderna. Skivsläpp och nästa turné. Allt börjar ta form nu. Dessutom hinner vi bli nostalgiska över några Metallica-basgångar, lite John Hiatt och Status Quos version av Rockin All Over The World. Allt bjuds på stereon. Mer suspekt är att taket på toaletterna täcks av nakna män och kvinnor, bilder av det slaget som norrmännen skulle kalla kjempegrejt…

18:00
Soundcheck. Bra ljud. Fin scen, schysst lokal med närhet till publiken.

19:00
I logen. Försöker konversera med våra danska supportband. Vissa av dom är riktigt trevliga. Duschar. Dricker kaffe i onormal takt. Sjunger Guldet Blev Till Sand med tramporgel. Danskarna har försvunnit. Logen är vår!!!

21:00
Showen börjar. Lokalen är full. Yeah!

22:30
Vi går på. Kör ett längre set idag. Inkluderar All Those Scenes, Tonight och Let’s Take a Ride också. Behövs ju lite mer fart och fläkt på studentställen. Publiken är orimligt full i slutet av setet. Haha, folk ramlar runt i baren.

23:30
Niels Christian ger oss en vinflaska var som gåva från stället. Fin gest. Vi studsar ner i lokalen för att sälja lite plattor och kolla in ett danska musikhögskoleband som lirar funk. Jaha. Dom låter som merparten av liknande platta funkband. Men det funkar mitt i natten såklart.

03:00
Vi är i säng efter en lång, hård, kväll och en uttömmande diskussion med Niels Christian angående danskt musikliv. Vi blir bjudna tillbaka till Århus i vår! Yes. Danmark blir inte av med Sleeping Beauty!

Och här lämnar vi er. Nog med information. Lite privatliv måste man väl få ha? Så, tack för att ni läste och tack Joyzine för förtroendet!

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Av: Christian Stenbacke 2006-11-21
Foto: Patrik Jacobsson, R.Kern & B.Janson
Hemsida: www.sleepingbeautyrocks.se

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner