Joyzine.se


Recension - Skiva

Tarja
My Winter Storm, 2007
Skivbolag: Universal
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2007-11-27
Hemsida: www.tarjaturunen.com

Att fortsätta älta huruvida Tarja Turunen blev avpolletterad från megasuccén Nightwish (som numera stormar vidare mot stjärnorna med en svenska i fronten) på riktiga grunder eller icke tjänar inte särskilt mycket till längre. Faktum är att hon blev offentligt avrättad av sina forna bandmedlemmar och att hon nu tyvärr inte gör särskilt mycket för att rätta till den bilden med solodebuten ”My Winter Strom”.

Det vore elakt att säga att Tarja förödmjukar sig själv med den här plattan, men det råder inga som helst tvivel om vem som var den stora förloraren i separationen. ”My Winter Storm” är ett tämligen ljummet försök att återskapa vad sångerskan gjorde med Nightwish. Möjligtvis en aning mjukare, men fortfarande med samma fond av tillrättalagda elgitarrer bakom hennes överansträngda operapipa.

Visst är det ganska tufft med kvinnlig operasång till metal, men Tarja blir alldeles för mycket när hon inte har en mörkt gruffande sidekick att falla tillbaka på. Och låtmaterialet är svagt. Singeln I walk alone fungerar, experimentellt driviga Ciarán’s well är kul med sitt oortodoxa arrangemang och Alice Cooper-covern Poison piggar upp, även om den snarare är kul än särskilt bra. Men annars är det tunt bland höjdpunkterna. Det händer inget i låtmaterialet och det som ska föreställa stämningsfullt är mest platt.

Inför släppet slog sig sångerskan för bröstet och var otroligt stolt över att hon vävt in filmmusik i sin musik på ett helt annat sätt än vad hon kunnat göra i sitt tidigare gäng. Om man nu ska vara stolt över trettiosekunders mellanspel mellan varje låt kan hon fortsätta slå sig för bröstet. En annan upplever det mer som jobbiga inslag som tar ner skivans tempo på ett ganska obekvämt sätt.

Utan att för den sakens skull höja det nya Nightwish-albumet till skyarna (det är väl inte särskilt mycket att jubla över egentligen?) är det lätt att konstatera att Tarja är den stora förloraren. Ska man döma enbart utifrån ”My Winter Storm” klarar hon inte att stå på egna ben.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner