Joyzine.se


Krönika

Årets bästa 2013 enligt Peter AugustinssonÅrets bästa 2013 enligt Joyzines Peter Augustinsson.

Red City Radio - Titles
Den här skivan har nästan blivit en religiös upplevelse för mig, jag är övertygad om att detta är skivan som kommer att få alla att lyssna på Punk Rock. Red City Radio låter som en barbershop-kvartett backad av ett punkband. Det är så mycket melodier, både vokala och instrumentala att man nästan får ont i magen.

Skivåret 2013
Det har släppts så mycket bra skivor i år att jag tillslut satt med en lista på 30+ skivor att utgå ifrån. Frågan är om vi sett ett så bra år på länge? Det känns dock fortfarande som jag missat minst lika många skivor. Några hedersomnämnanden från det gångna året är Captain We're Sinking, No Age, Saves The Day och Crusades.

Fest 12
I slutet av oktober gjorde jag resan till punkrockens Mecka i soliga Florida för andra året i rad för att uppleva denna festival igen. Årets upplaga, den tolfte i ordningen hade året till ära utökat till sex dagar i två städer (Tampa och Gainesville). 400 band samsades om att spela under festivalen och vi njöt av återföreningar av storheter som ALL och Knapsack. Nästa års resa för Fest 13 är redan bokad och klar.

Storbritanniens punkåterfödelse
Efter ett par år då det varit relativt tyst från den stora ön i väst så har det fullkomligt spottats ut band och fantastiska skivor i år. Caves leder skaran med fullpoängaren "Betterment" men band som Break-Ups, Gnarwolves och Throwing Stuff kommer vi att höra mer om i en snar framtid.

Hultsfredsfestivalen
Hultsfred flyttade till Stockholm och jag fick nöjet att besöka festivalen för Joyzine. Det förekom blandade känslor av svunna minnen vid Hulingens strand och nyfikenhet på vad FKP Scorpio har gjort med min ungdoms lyckligaste plats. Efter att Fatboy Slim gått av scenen på lördagsnatten kände jag bara tacksamhet. De ordnade en fantastisk festival med många intressanta artister och hög kvalité rakt igenom. Synd bara att publiken svek.

90-talet
2013 var året då 90-talet var större än nånsin. Jag har under det gångna året sett dåtidens storheter som My Bloody Valentine, Texas is the Reason och Portishead på scen och min skivspelare har ägts av Guided By Voices och The Flaming Lips olika alster från 90-talet. Allt retro var coolt 2013 men 90-talet dominerade.

Makthaverskan
Jag fick tidigt på året möjligheten att recensera Makthaverskans skiva ”II” och jag var fast vid första gitarrackordet på Antabus. Jag siade om deras självklara plats på sommarens festivaler och hur de skulle få publiken att skrika sig hesa. Skivan har varit med mig under hela året och får mig lika nostalgisk varje gång. Livespelningen uteblev tyvärr för min del men jag är övertygad om att jag får fler chansen under 2014.

Emo
Detta var året då många amerikanska medier fick upp ögonen för att Emo var tillbaka och växer på samma sätt som på mitten av 90-talet. Skrapar man på ytan så ser man snabbt att musiken aldrig försvunnit utan stadigt haft sina band och givna plats i våra hjärtan. De senare årens uppsving beror mycket på alla nya band vuxit upp med band som Cap'N Jazz och Braid som sina ledstjärnor. Ska man ta med sig några skivor som året bjudit på rekommenderar jag Brave Bird, Tiny Moving Parts och Have Mercy som alla bjuder på sin egen tolkning av Emo.

Filmage
Ska du se en dokumentär från 2013 så bör du se Filmage, filmen om Descendents och de gravt underskattade ALL. Du får ett fint porträtt av ett av de mest inflytelserika banden i den amerikanska punkens historia. Den bjuder på skratt, tårar och tidlös musik som är lika aktuell som när de började 1978.

Chewing on Tinfoil - Marrowbone Lane
Hur längesen var det sen du hörde om ett band från Irland som inte heter U2 eller The Pogues? Chewing on Tinfoil släppte i det tysta själva sin andra fullängdare. Bandet som tidigare nästan uteslutande spelade ska rör sig sömlöst mellan punk rock, indie rock och country, allt utan att släppa sina skarötter. Skivan har fantastiska texter som är både personliga och känslomässiga, lyssna på Holy Communion eller Sons & Mothers.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Peter Augustinsson 2013-12-22

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner