Joyzine.se


Recension - Skiva

Eileen Ivers
An Nollaig: An Irish Christmas, 2007
Skivbolag: Compass Records
Av: Johannes Ådén
Publicerad: 2007-12-18
Hemsida: www.eileenivers.com

Eileen Ivers kan behandla en fiol på rätt sätt. Efter att ha växt upp i Bronx, New York, som dotter till två irländska invandrare har hon sedan barnsben intresserat sig för den irländska traditionen av fiolspelande och keltisk musik. Eileen har vunnit långt fler priser än Salem al Fakir kommer att vara i närheten av på nästa års grammisgala och komponerat filmmusik till filmer som ”Gangs of New York och ”Some Mother’s Son”. I massmedia beskrivs hon som ”en virtuos” och ”framtiden för den keltiska musiken”. Vi kan konstatera att hon har en gedigen meritlista bakom sig.

Ordet virtuos kan nog få många att reagera lite, inkluderat mig. I min musikvärld har det en negativ klang; jag ser det som något tråkigt. Ni vet, 2437 toner per sekund och låtar i 17/4-takt. Jimi Hendrix kan komma undan med att vara virtuos, han är en av de största. Dock blir det bara tråkigt när power metal-snubbarna i brittiska DragonForce drar igång sitt gitarronanerande. Ivers placerar sig mer bland de senare än den förra.

Vi bjuds mestadels på traditionell julmusik (tjat om Betlehem och Jesus, ni vet), men även mindre konventionella låtar som stycken av Bach och filmmusik från Snobben. Traditionell julmusik är vi nog alla urbota trötta på, och det är endast låten från Snobben, Christmas Time Is Here, som jag uppskattar över huvud taget. Resten blir bara sentimental smörja som skulle passa i en Disney-film, alternativt när du bjuder över mormor på en kopp glögg och lite julklappsrimmande.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner