Joyzine.se


Recension - Skiva

The Cranberries
Bury the hatchet, 1999
Skivbolag: Polygram Records
Av: Daniel Arosenius
Publicerad: 2000-01-01
Hemsida: www.cranberries.com

Cranberries släppte nyligen sitt nya album, som minst sagt visar en ny sida av bandet. Från "The Faithful Departed", det förra albumet, ingick bland annat hitsingeln Zombie och en hel del andra låtar av det hårdare slaget. Man kan nästan säga att "The faithful departed" och "Bury the hatchet" är som dag och natt. Det senaste albumet är fyllt av välkomponerade, näst intill perfekta, alster. Singeln Animal Instict har spelats en del på radio, likaså eminenta Just my imagination och den något hårdare låten Promises. Faktum är att det nästan bara är Promises som påminner om det gamla Cranberries. Kvar är fantastiska låtskrivare som lugnt lyckats prestera årets skiva. Sångerskan Dolores O´Riordan Burton har en mycket, mycket utstickande och svårslagen sångröst. Hon är Cranberries, skulle man kunna säga. Vad hon duger till visar hon i Desperate Andy, där hon sjunger så att de övriga i bandet framstår som riktiga mesar. Att hon skivan igenom dessutom vidhåller sin härliga irländska dialekt, gör kalaset bara ännu trevligare.

I en studio kan man mixa med ljudet; lägga flera sånginspelningar på varandra och på så sätt fixa stämsång med bara en sångerska. Denna möjlighet, vilket inte bara gäller sången, har Cranberries använt flitigt. Stämsången, vilken enbart görs av Dolores, är utomordentlig och slagverket har fyllts ut med bland annat bongos och tamburin på låten Copycat. Just den fylliga sången och de klistrande melodierna präglar skivan igenom, nästan varje låt är en klar hit. Ofta börjar låtarna med akustisk gitarr, som sedan förstärks av elgitarr. Givetvis har bandet bara en gitarrist. Texterna i låtarna varierar, ofta är det antingen kärlek och lycka eller tvivel och kvinnan-hatar-sin-man-texter. Men eftersom livet slätstruket enbart består av lycka och hat, så finns det ingen anledning att klaga.

Helheten av "Bury the hatchet" är så fyllig och maffig att man nästan kan be alla andra band på marknaden att lägga ner. Det finns bara en regering och den består av Cranberries.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner