Joyzine.se


Recension - Skiva

Abigail Williams
In the shadow of a thousand suns, 2008
Skivbolag: Candlelight Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-11-07
Hemsida: myspace.com/abigailwilliams

Trummisar som smiskar dubbelkaggar så snabbt att rytmen försvinner är oftast inte särskilt intressanta. Det är precis vad som händer i The world beyond, inledningsspår på ”In the shadow of a thousand suns”. Samus trampar på så snabbt att han helt tappar kontrollen över sig själv och som lyssnare försvinner takten helt och hållet. Black metal spelad över sin förmåga i ett nötskal.

Det är emellertid det enda snedsprång som görs rent genomförandemässigt. ”In the shadow of a thousand suns” är en uppvisning i perfektion. Där kaggarna är minitiuöst triggade, där ljudbilden är noggrant putsad och där Abigail Williams visar att de lyssnat på varenda symfoniskt black metalverk av vikt de senaste tio åren. För precis lika professionella som jänkarna framstår, precis lika själlösa är de.

Det fanns en tid då Candlelight släppte Emperor och dylikt godis. Idag får vi nöja oss med tillrättalagda band av typen Abigail Williams. Även om jag gillar det svävande pianospel som tränger sig fram mellan de fräsande riffkaskaderna och ständigt höga tempot kan jag inte annat än beklaga att kommersialismen har letat sig djupt ner i något så otillgängligt som black metal. ”In the shadow of a thousand suns” låter som en dröm om pengar snarare än tankar om musikalisk identitet och budskap.

Jag kan inte förneka att Abigail Williams har sina stunder med fräsiga riff och snygga passager, men det är alldeles för uppenbart att de snott det av andra för att det ska kännas helt komfortabelt.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner