Joyzine.se


Recension - Skiva

The Early Days
S/t, 2008
Skivbolag: Egen utgivning
Av: Alexander Hellgren
Publicerad: 2008-11-20
Hemsida: myspace.com/theearlydayssthlm

Att skicka med lite information om bandet vars skiva det ska till att skrivas om, brukar vara kutym. Men i det här fallet saknades denna och Internet var heller inte till särskilt stor hjälp. Men trots att upplysningarna är knapphändiga, kan så mycket sägas om The Early Days att de är ett rätt nystartat, ännu osignat, fem man starkt, svenskt band.

Denna självbetitlade EP innehåller fem låtar, och det hörs direkt vilka band som influerat. Bara det bästa är gott nog. Det är shoegaze och ljudmattor i stil med My Bloody Valentine, med klingande melodier a lá Johnny Marr och drömsk, något svävande sång som känns igen från kanske främst Ride.

Dåtidsparallellerna är således tydliga, vilket för den sakens skull inte gör att det här känns gammalt på något sätt. Även om musiken blickar bakåt i historien, gör bandet sin egen tolkning och ut kommer bland det mest intressanta jag har hört ett nytt band prestera på länge. Det är mörkt, distat, skitigt och kallt, samtidigt som det i sången och gitarrslingorna finns en värmande och välkomnande kraft. De fem låtarna är alla bra, men särskilt Flowers sticker ut, där sångaren med högtidlig och dyster stämma mässar över något som Echo & The Bunnymen inte lyckades med efter det att 80-talet tog slut. Men visst känns Chances lite väl mycket Jesus and Mary Chains Darklands?

Den här skivan, vare sig du kallar det EP eller demo, gläder och inger hopp om en nyansrikedom i ny svensk musik. Mycket av ”The Early Days” är förvisso inte alls nyskapande, och produktionen kunde nog ha slipats ännu lite till. Men när det är så här bra bryr jag mig inte. Om det nu stämmer att bandet verkligen bara spelat ihop i ett år, så känns det här släppet överraskande väl genomtänkt tillika genomarbetat. Tvingas The Early Days att mot sin vilja själva ge ut även nästa skiva, är det ett fantastiskt underbetyg åt branschen och jag ska personligen fatta telefonen och ringa upp skivbolagen.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner