Joyzine.se


Recension - Skiva

The Sound Ex
Palomino, 2008
Skivbolag: Demolition Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-12-11
Hemsida: myspace.com/thesoundexplosion

Det börjar framemot slutet av varje år dyka upp åtminstone någon skiva som verkligen överraskar. Musik som kommer från ingenstans och plötsligt konkurrerar om en framskjuten placering på årsbästalistan. Om det beror på att jag är mer öppen så här års eller inte har jag ingen aning om, men det är fakta. För några år sedan var det retrorockande The Guild som trängde sig på och ifjol klev invecklade metalgänget Old Dead Tree upp stort. Ni har redan räknat ut att årets överraskande favorit heter The Sound Ex och kommer ifrån Newcastle.

Ärligt talat, inte sedan The Subways och Maximo Park släppte lysande album strax efter varandra för ett gäng år sedan har jag varit riktigt insnöad på brittiska band. Gillat vissa plattor och låtar, visst, men aldrig blivit helt och hållet såld. Med The Sound Ex (från början The Sound Explosion) och dess självutnämnda rock n’soul är det annorlunda. Det tänds en tindrande kärlekslåga redan under första lyssningen.

Och då ska tilläggas att gruppen inte låter typiskt brittisk. Visst finns de karakteristiska dragen från regngrå slyngelrock här, men The Sound Ex har en snyggare bredd än så. För det mesta är de en frustande best, den perfekta kloningen mellan ett överenergiskt Foo Fighters och ett abstinent Audioslave. Ni hör, det kan förstås inte låta annat än lysande.

Att ökengroove och stadiumrock skulle göra sig så bra hopslafsat i en brittisk modell (och med en aning svenska västkustvibbar lika väl) hade jag aldrig kunnat drömma om, men ”Palomino” är så energisk och övertygande att jag bågnar. Den är melodiöst smart och välproducerad, men framförallt självsäkert uppnosig. Newcastle-maffian vet att de är bra och är inte rädda att visa det. Det gör bara plattan ännu bättre. Årsbästalistan nästa! Årets överraskning är av högenergisk rockkaraktär.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner