Joyzine.se


Recension - Skiva

Yumma-Re
Eden, 2009
Skivbolag: My Kingdom Music
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2009-02-06
Hemsida: myspace.com/yummare

Det känns faktiskt som att jag upprepar mig något väldigt när jag talar om plattor som musikaliska resor, men i fallet Yumma-Re och ”Eden” finns helt enkelt inget annat alternativ. Comebackplattan, den första på nio år, är alldeles för splittrad och spretig för att det ska gå att sortera in den i något speciellt fack, men ändå trollbinder italienarna genom hela speltiden.

Ljud- och produktionsmässigt håller ensemblen fast vid en ganska konsekvent linje. Det är filtrerat och elektroniskt, hela tiden med ganska mörka och bitvis hypnotiska undertoner. Men musikaliskt trampar de en mängd olika stigar. Från smäckra poppärlan Borderline via reggaesniffande Sleepin’ on a satellite och till robotiskt stela Try (Sunday after the war) - som av någon anledning ger mig behagliga Chumbawamba-vibbar - är steget ganska stort. Ändå lyckas Yumma-Re få det hela att låta som en enhet.

Nyckeln ligger i att samtliga musikstilar lyfts ur sitt sammanhang och presenteras i en ljudomgivning som svetsar dem samman till just en musikalisk resa som är så väl angenäm som chockerande. Mörkret kan möjligtvis få det att framstå som om de här italienarna är svåra och jobbiga, men så är det inte heller. Även om hantverket spänner över flertalet genrer finns hela tiden en melodiskt popig nerv närvarande bakom de hypnotiska ljuddimmorna.

”Eden” ska naturligtvis höras snarare än beskrivas. Det är först när ni själva utforskar den här experimentella ljudmassan som storheten kan framträda. Det må låta klyschigt, men jag gissar att Yumma-Re önskar er välkomna på resan.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner