Joyzine.se


Recension - Skiva

Anna Järvinen
Man var bland molnen, 2009
Skivbolag: Häpna
Av: Johannes Ådén
Publicerad: 2009-10-08
Hemsida: myspace.com/annajarvinen

Anna Järvinens musik upphäver liksom naturlagarna; du sugs in i något där du faller fritt men bromsas ändå upp av något osynligt, större än gravitation.” Orden är mina, riktade till min sambo, som skakar på huvudet och ler ett du-är-knäpp-leende.

Den forna Granada-sångerskan har på sitt andra album under eget namn utökat samarbetet med herr Dungen, Gustav Ejstes, till den grad att han tillskrivits producentrollen, och verkar därmed ha fått ganska fria tyglar. Hela Dungen kompar, som på föregångaren, och gör det med stil. I Är det det här det hela handlar om? uppvisar musikerna omgående vilka de är; låten byggs upp av ett drivande komp med fuzziga gitarrer och toppas med ej kristallklar, men ändock vacker, lyrik.

I Christopher Sander-samarbetet Äppelöga (som även finns i en annan version på Sanders solodebut ”Hej hå”) bevisar Järvinen att den omedelbara direktheten från debuten finns kvar. Smått jazziga och tillbakadragna Sosial kompetens (sic!) och det Satie-minnande pianospelet i Såhär visar på vilken bred repertoar Anna har. Skivans avslutande del påminner mig faktiskt om gymnasiets danslektioner, och jag tänker att det nog inte vore så dumt att göra en dansföreställning med ”Man var bland molnen” som bas.

Musiken tar slut. Magin, förtrollningen, sommarkänslan och föreställningen om något bättre upphör. Gravitationen och hösten tar över. Det gör ont att landa på regnig asfalt ackompanjerad av borttynande löv. Om Gud är god har Anna Järvinen, tillsammans med Dungen, säkrat en plats i folkpop-himlen.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Årets bästa skivor 2009
Årets bästa 2011 enligt Nina Torbacke

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


anna, 2009-10-08 20:35:33 (79.138.153.226)

hela recensionen handlar om mig. cool!

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner