Joyzine.se


Krönika

Årets bästa skivor 2010 enligt Anton Wedding

Under december, hela vägen fram till jul listar redaktionen på Joyzine.se de bästa skivorna från året som gått. Pop trängs med rock och metal med hiphop när tio skribenter tycker till om vilka som komponerade den bästa musiken under 2010. Idag presenterar vi Årets bästa plattor enligt Anton Wedding.

1. Beach House – Teen dream
Med albumet ”Teen Dream” har Beach Hosue blivit ett av den moderna popscenens största namn. Det egensinnigt drömska soundet med geniala gitarrmelodier, svävande lo-fi-syntar och monotona trummor blir tillsammans med Victoria Legrands dova stämma musik som inte har sin like någonstans. Låtar som Zebra, Walk In The Park och 10 Mile Stereo växer för varje nytt varv skivan snurrar och blir till moderna mästerverk. För mig är ”Teen Dream” inte bara 2010 års bästa album utan också ett av de bästa album som släppts på mycket, mycket länge.

2. Under Byen – Alt Er Tabt
Det danska bandet Under Byen fortsätter med sitt fjärde album ”Alt Er Tabt” att vara ett av de mest intressanta nyskapande banden. Den musikaliska svärtan från tidigare album finns kvar men avviker något för lekfulla experiment som låter Björk, Tom Waits och Hans Christian Andersen mötas på en rökig Köpenhamnsbar för att slå ihop sina bästa egenskaper. Det av oss svenskar ofta smutskastade danska språket framstår här som ett av de vackraste ting.

3. James Blake – Klavierwerke EP
James Blake tar med sin ”Klavierwerke EP” den uttjatade elektronikan till nya höjder. Minimalism i form av upprepningar och röstsamplingar leder låtarna till subtila crescendon utan att den tillbakadragna intensiteten i musiken någonsin avtar. Bäst av låtarna på EPn är den mäktiga I Only Know (What I Know Now), ett experimentellt melankoliskt stycke som känns som ett bra riktmärke för den nya musik som väntar oss under tiotalet.

4. Massive Attack – Heligoland
Med Robert Del Naja och Grant Marshall som den bestående kärnan har Massive Attack släppt skivor i nästan tjugo år. ”Heligoland” har ett torrt och dynamiskt elektroniskt sound som gör att Massive Attack låter fräscha också på 10-talet. Den sensuellt förföriska Paradise Circus och den maffiga Atlas Air står ut som bästa låtar på en skiva som även i sina sämsta stunder håller en hög standard.

5. Säkert – Facit
Norrländskt vemod är ett begrepp som överanvänts i samband med Annika Norlins projekt Säkert, inte desto mindre är det träffande. Det svenska språket låter sällan så vackert som det gör i Dansa, Fastän, Honung och När du dör. De berättande texterna tillsammans med den ömsom medryckande, ömsom nedvarvande musiken kryper in under huden och målar upp kortfilmer på lyssnarnas näthinnor.

6. Trentemøller – Into The Great Wide Yonder
Trentemøller har lämnat dansgolvet och gjort ett album som kombinerar Ennio Morricones western-landskap med smutsig elektronika och futuristisk surfrock(!). Den mästerliga The Mash And The Fury är en värdig inledning på detta dystopiska album som innehåller både vackra ballader som Sycamore Feeling, hysteriska uptempolåtar som Silver Surfer, Ghost rider Go!!! och lekfullt mystiska låtar som Häxan (döpt efter en dansk-svensk stumfilm från 20-talet med samma namn).

7. M.I.A. - /\/\/\Y/\
Med sin kombination av upproriska industri-låtar och lättillgängliga radiohitar är M.I.A. ett föredöme för topplistemusiken såväl som för den experimentella musikscenen. Ett och annat bottennapp (It Takes A Muscle och Tell Me Why) vägs upp av låtar som de brutala Born Free och Meds And Feds, den avslappnade Lovalot och monsterhiten XXXO. År 2010 är M.I.A. en av världens största artister och hon har alla förutsättningar att bli ännu större.

8. Vit Päls – Nu Var Det I Alla Fall Så
Vit Päls första skiva är en timme ren och skär glädje. Från lala-körerna i Min Hangup På Dig till de fantastiska texterna i Wu-Tang Clan och Mina Moves och vidare. Låtarna på ”Nu Var Det I Alla Fall Så” är inspelade i sångaren och låtskrivaren Carl Johan Lundgrens eget hem och gör sig egentligen ännu bättre live. Men de smittsamma poplåtarna och de finurliga texterna gör att skivan ändå är bland det absolut bästa som släppts i Sverige i år.

9.The National – High Violet
Med sitt förra album ”Boxer” klättrade The National upp på de stora festivalscenerna och 2007 års musiktopplistor. ”High Violet” fortsätter i samma spår med melankoliskt orkestral postpunk. Matt Berningers låga tonläge lever i symbios med den återhållsamma musiken som då och då brister ut i bombastiska explosioner, som i den intensiva inledningslåten Terrible Love eller förstasingeln Bloodbuzz Ohio. Men allra bäst är de kanske ändå i de storslagna balladerna Runaway och England.

10. Arcade Fire – The Suburbs
Kanadensarna i Arcade Fire har släppt två utmärkta album under 2000-talet och de fortsätter att leverera med ”The Suburbs”. Skivan (som är något mer ojämn än sina föregångare) skulle kunna beskrivas som ett modernt rockepos om medelklass och eskapism i förorterna, eller bara som en samling bra rock- och poplåtar. Den fantastiska Deep Blue handlar om den moderna världen för den lilla människan och om den schackspelande datorn som slog schackgiganten Kasparov i slutet av förra århundradet och den sprudlande Sprawl II (Mountains Beyond Mountains), skulle kunna vara en ABBA-hit, återfödd år 2010.

11. Liars – Sisterworld
”Sisterworld” är den obehagligaste skivan som gjorts 2010. Atonala gitarrer, spöklika körer och odefinierbara bakgrundsljud skapar en unik ljudbild som inga andra än Liars skulle kunna åstadkomma. De två inledande låtarna på ”Sisterworld” hör till det absolut bästa amerikanerna i Liars gjort. Den ambivalenta Scissor med en försiktig vers som bygger på körer övergår i en hysterisk refräng och binds samman av den kusliga texten. Andra låten No Barrier Fun är en klaustrofobisk poplåt med en refrängmelodi att döda för.

12. Best Coast – Crazy For You
Musikvideon till singeln When I'm With You är en bra introduktion till Best Coast. Precis som i musikvideon är den humoristiska naiviteten ständigt närvarande i den skramliga musiken. Influenserna från band som The Jesus and Mary Chain är tydliga men där föregångarna hämtat mycket från depprocken tycks Best Coast söka sig mot den soliga kusterna och band som Beach Boys och The Livley Ones.


Tidigare listor
Årets bästa skivor 2010 enligt Erik Högkvist
Årets bästa skivor 2010 enligt Nina Torbacke
Årets bästa skivor 2010 enligt Anders Nilsson
Årets bästa skivor 2010 enligt Marcus Ulvsand
Årets bästa skivor 2010 enligt Alexander Hellgren
Årets bästa skivor 2010 enligt Anna Enkvist
Årets bästa skivor 2010 enligt Mikael Mjörnberg

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Anton Wedding 2010-12-17

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner