Joyzine.se


Fem korta

Frida Andersson

Frida Andersson

Fem korta frågor till albumaktuella sångerskan Frida Andersson som släpper skivan ”Sister” idag...

Du släpper din andra platta, "Sister", på eget bolag, vad är fördelen med detta gentemot debuten som kom ut på ett skapligt stort bolag?
Den största fördelen är att jag får vara min egna boss. Jag har kontroll över allting som sker och fattar beslut på mina egna villkor. Det är läskigt ibland, men jag är rätt driven och har lärt mig en massa på vägen. Det är skoj!

Om du jämför "Sister" med debuten, vad är det här för typ av skiva?
Min debutskiva "Busy Missing You" jobbade jag fram med producenten Hannu Korkeamäki i Finland. Jag har nog utvecklats en hel del som musiker sedan dess och eftersom jag nu på egen hand både spelat in och producerat skivan så känns den snäppet mer som jag. Skivan är väldigt ärlig och den innehåller berättelser från olika saker, känslor och människor jag mött längs vägen.

Du har spelat in och producerat på egen hand, vad innebär det för processen? Vad är fördelarna och nackdelarna med att göra allt på egen hand?
Det var en stor utmaning! Jag har aldrig producerat någonting förut och inte spelat in skivor annat än "övat" på skolan Arcada i Helsingfors och i min hemmastudio, så det var spännande. Roger Krieg, som äger steriksplan1 studios kom jag i kontakt med tidigt i somras och det mötet ledde till att jag hyrde studion i juli. Han visade och lärde mig de viktiga grejerna och sen var det bara att börja skruva på egen hand.

För mig var det absolut A och O att ha med mig fantastiska musiker på albumet. Jag förklarade känslan jag ville åt och gav dem demos på förhand sen jammade vi tillsammans fram slutresultatet. Fördelarna är att man växer som musiker och lär sig oerhört mycket eftersom man hela tiden är aktiv och aldrig passiv i processen. Nackdelarna är väl att man lätt kan snöa in sig på sina idéer och som relativt ny som producent har svårt att se objektivt på sitt projekt med "nya ögon". Jag kände nog ibland att jag befann mig i en bubbla som någon vän nu och då fick komma och dra mig ur.

Dina texter är i mångt och mycket berättelser, ligger det någon speciell historia bakom albumtiteln "Sister" också?
Ja, jag gillar att skriva om saker jag är med om, inget planerat egentligen, det bara blir så. Min far sade till mig en gång för inte så länge sen att det finns ett ordspråk på engelska som lyder: "He ain´t heavy, he´s my brother". Jag tyckte det var väldigt fint sagt och tänkte att eftersom jag inte har en enda bror men däremot en massa systrar så skräddarsyr jag ihop det ordspråket så det passar mig bättre.. fast egentligen handlar låten inte om mina systrar, den handlar nog mer om medmänsklighet i det stora hela. Jag tyckte att ”Sister” passade bra som titelspår eftersom det ordet på något sätt kramar om de flesta spåren på skivan.

Vilka tre sångare/sångerskor skulle du allra helst vilja göra duetter med?
Jag tycker A Beautiful Friend (Pelle Ekerstam) är fantastiskt bra. Det vore kul! Om Eva Cassidy levt idag hade jag dödat för en ton med henne! Oj, det finns så många. Patrik Isaksson sjöng jag duett med förra året i Finland, det skulle jag gärna göra om.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Av: Mikael Mjörnberg 2012-01-18
Foto: Moore To Be
Hemsida: fridaandersson.fi

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner