Joyzine.se


Recension - Skiva

Russian Circles
Memorial, 2013
Skivbolag: Sargent House
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2013-11-11
Hemsida: russiancirclesband.com

November. Det borde vara straffbart med november. Detta avskräde till månad som med sin väderlek, sin glåmighet och sitt allmänna varande trycker humöret i botten och sätter grubblerier i spinn. Russian Circles femte studiogiv ”Memorial” är det perfekta soundtracket till årets sämsta månad, till känslan av att inte finna sig på rätt plats någonstans och till tankar som seglar åt alla möjliga och omöjliga håll.

Med det sagt har ni förstått att Russian Circles träffar helt rätt. Chicago-trion har lyckats fånga det emotionella i sin musik på ett ruskigt överväldigande sätt. Långa instrumentala passager blir till tankesträckor som är så väl angenäma som lite skrämmande. Musiken lindar sig kring hjärtat, kring hjärnan och drar sedan lömskt åt hårdare och hårdare för varje ton som levereras.

Post-, nånting. Ja, att sätta prefixet är enkelt, att fortsätta med genren är svårare. Russian Circles svänger sig från skrotigt aggressiva metalutbrott till minimalistiskt avgrundsvackra små andningspauser som är så spröda att man nästan tappar andan. Dynamiken de två extremerna emellan är väldigt tilltalande och lysande utförd. Det ger tid till eftertanke och upprördhet om vart annat. Precis så som den här typen av musik ska fungera. Man ska inte höra den, man ska känna den.

Nu är det naturligtvis inte Russian Circles i sig som ensamma ger upphov till den mångfacetterade skalan av känslor som svallar i sällskap med ”Memorial”. November med sin provocerande grådassighet gör naturligtvis sitt till. Därför är det helt rätt tid att släppa loss det här verket nu. Att det skulle ha fungerat precis lika väl i somras ställer jag mig ganska tvekande till. När orkestern frångår det instrumentala och låter Chelsea Wolfe sjunga i det avslutande titelspåret får jag faktiskt en sådan känsla. En känsla av vanlighet. En känsla av att det där vedervärdigt smutsiga går lite förlorat.

Russian Circles ska helt enkelt hålla sig till det instrumentala. Det är när de gör det som ”Memorial” framstår som det alldeles perfekta soundtracket till november. Det november som borde vara straffbart.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner